// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ken Follett: Uendelige verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Ken Follett: Uendelige verden

Skrevet af den 5. august 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Et mesterværk! Det er det ord, der bedst beskriver Ken Folletts fortsættelse til Jordens søjler. Uendelige verden er en kraftpræstation af en roman, der holder dig åndeløs på samtlige 1064 sider.

Romanen udspiller sig ca. 150 år efter historien om Jack Bygmester i 1300-tallets Kingsbridge, som er blevet en blomstrende handelsby. Fortællingen om livet i og omkring Kingsbridge-katedralen er stadig i centrum, men freden og byens velstand trues af magtfulde mennesker med hver deres dagsorden, bl.a. prioren Anthony, munken Godwyn og den udygtige men indflydelsesrige bygmester Elfric.

Romanen tager sin begyndelse i 1327, hvor fire børn, Merthin, Ralph, Caris og Gwenda, stikker af fra byen for at gå på opdagelse i skoven. Her bliver de imidlertid vidner til mordet på to soldater – en oplevelse, der kommer til at binde dem sammen for livet.

Brødrene Merthin og Ralph er så forskellige som nat og dag. Storebroderen Merthin er en spinkel og tænksom dreng, mens Ralph er stor og aggressiv. Merthin bliver meget skuffet, da Ralph bliver udvalgt som væbner for herremanden, mens Merthin må tage til takke med en læreplads som tømrer. Det viser sig dog hurtigt, at han har store evner inden for byggefaget.

Merthin har siden barndommen været forelsket i den egenrådige pige Caris. Hun er over hans stand, men på grund af sine evner som tømrer vinder Merthin Caris’ fars respekt.

Caris drømmer om at blive læge, men det er kun munke, der kan blive læger. Hun lærer dog, hvad hun kan om medicin og sygdomme fra byens kloge kone, Mattie, og klosterets priorinde, Cecilia. Det er ved at koste hende livet, da hun bliver anklaget for hekseri. For at redde livet går hun til Merthins forfærdelse i kloster. Her kan hun hjælpe med at pleje de syge, og hun drømmer om at åbne et hospital i byen. Da pesten rammer Kingsbridge, forarges hun over munkenes tilgang til sygdommen, og kun med Caris’ friske syn på sygdomsbekæmpelse undgår Kingsbridge at blive totalt udslettet.

Ralph er opsat på at genrejse familiens ære efter farens degradering fra ridder til pensionær, hvor faren og moren nu lever på klostrets nåde. Det gør han med uhørt brutalitet og en fuldstændig mangel på empati for andre mennesker.

Gwenda og hendes bror Philemon vokser op i armod med en far, der må svindle sig igennem tilværelsen for at kunne brødføde sin familie. Da han en dag sælger Gwenda til fredløse, hvor hun skal være deres skøge, får hun nok og stikker af. Philemon drømmer om at blive novice i klosteret. Han gør sig gode venner med Godwyn, Caris’ fætter, som selv har drømme om at blive prior i Kingsbridge en dag. Sammen går de til kamp for at få opfyldt deres ambitioner.

Bogen udspiller sig over en periode på 34 år. Den er ekstremt velresearchet, og der er fantastiske beskrivelser af, hvordan samfundet var opbygget på dette tidspunkt. Jeg blev så harm over uretfærdigheden i samfundsstrukturen, over hvordan adlen som det mest naturlige undertrykte bønderne og holdt dem i snærende, slavelignende bånd.

Romanen skildrer samtidig kampen mellem det gode og det onde. Det gør næsten ikke til at bære, så tit de onde vinder, men de gode kæmper videre for at få retfærdigheden til at sejre. Det er rystende læsning, hvordan adlen og kleresiet havde al magten i landet og kunne opføre sig stort set efter forgodtbefindende uden nogen form for konsekvenser.

Beskrivelsen af pestens hærgen gennem Europa og til sidst Kingsbridge er hårrejsende. Endnu mere forfærdende er de gejstlige tro på, at pesten var guds straf og at kun åreladning og bøn kunne hjælpe. Det må have været en forfærdelig tid at leve i.

Ingen god roman uden en kærlighedshistorie eller to. Merthins og Caris’ kamp for at få hinanden og holde sammen mod de onde kræfter er en fryd, og samtidig hepper man på Gwenda i hendes higen efter at få sin store kærlighed, Wulfric, og efter at skabe et godt liv for sig selv og sin familie.

Romanen har alt, hvad hjertet kan begære af intriger, drama, uretfærdighed, kærlighed og historie. Lad dig endelig ikke skræmme af bogens længde – de 1064 sider er ikke en side for meget. Jeg kan ikke anbefale den nok. Det er en helt igennem storslået læseoplevelse!

Ken Follett, Uendelige verden, Cicero, 1064 sider, oversat af Alis Friis Caspersen, 2007

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.