// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fernando Iwasaki: Begravelsesudstyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Fernando Iwasaki: Begravelsesudstyr

Skrevet af den 2. august 2019 – 06:54Ingen kommentarer

Den peruanske forfatter og historiker Fernando Iwasaki (1961) har gennem årene udgivet over 20 artikler, essays og noveller. Begravelsesudstyr er den første af hans bøger, der er udgivet på dansk, og består af en række korte 1-sides noveller, som alle hører til i gyserkategorien, og som alle er skrevet med en mareridtsagtig undertone.

Det tog mig et par dage at fordøje Fernando Iwasakis historier. De er alle på hver sin måde grufulde, kvalmevækkende, uhyggelige eller mærkelige. Alle er korte fortællinger, hvor han på få linjer får det til at risle koldt ned ad ryggen eller giver læseren en ubehagelig følelse i kroppen. Som i novellen ’Vælling’;

’Jeg hader børnenes spøgelser. Forskrækkede, søvnløse, sultne. Spøgelset i huset græder utrøsteligt og begynder at bumpe ind i væggene. Pludselig kom jeg i tanke om den ellevte sang i Odysseen, og jeg stillede en tallerken fuld af blod til det. Det kunne ikke lide det, om morgenen fandt jeg alt hældt ud på gulvet. Jeg stillede igen lidt blod til det om aftenen, men blandet op med mælk og nogle skefulde honning: det kunne det lide…….Lille pus! Hvis det havde spist sådan fra starten af, havde jeg aldrig kvalt det.’

Jeg er stor fan af gysergenren. Jeg er vild med moderne gyserforfattere som Stephen King og Dean Koontz, der kobler gys og fantasi sammen på en eminent måde. Jeg har læst Samantha Schweblins bøger, som bevæger sig mellem det realistiske og surrealistisk groteske i så høj en grad, at jeg finder ubehag blot ved tanken om dem. Jeg har også læst Gabrielle Wittkop, hvis morbide historier på en eller anden måde fremstår smukke. Og så selvfølgelig Kafka, som jeg synes mest af alt skræmmer med sin ironi i de mareridtsagtige historier.

Jeg synes, at Begravelsesudstyr er en blanding af alt dette, og jeg er dybt fascineret af Fernando Iwasakis evne til at frembringe så stor en følelse af ubehag på så få linjer. Er du vild med gysergenren, er Begravelsesudstyr en bog, der skal stå side om side med alle de andre store forfattere som Lovecraft, Mary Shelley, Stephen King osv.

Forlaget Aurora Boreal specialiserer sig i at udgive spansksproget kvalitetslitteratur med særlig vægt på latinamerikanske forfatterskaber.

Fernando Iwasaki: Begravelsesudstyr, Forlaget Aurora Boreal, 119 sider, september 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.