// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nina Rasmussen: Min arabiske rejse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Rejsebog

Nina Rasmussen: Min arabiske rejse

Skrevet af den 26. maj 2010 – 17:02Ingen kommentarer

I 1761 udsendte den danske konge en videnskabelig ekspedition til de arabiske lande. Ekspeditionen bestod blandt andet af en filolog, en en svensk naturhostoriker, en læge, en maler og den nok mest kendte (og eneste overlevende) af de fem: landmåleren Carsten Niebuhr. Udstyret med en række opgaver og en bog med hundrede spørgsmål drog de afsted på en flerårig, spændende, men bestemt også livsfarlig rejse.

I 2008 rejser den danske eventyrer Nina Rasmussen i Carsten Niebuhrs fodspor gennem Yemen. For Carsten Niebuhrs vedkommende var der klart tale om en opdagelsesrejse. For Nina Rasmussen er der tale om en oplevelsesrejse.

I bogen Min arabiske rejse følger vi Nina Rasmussen de otte uger hun rejser rundt i Yemen. Vi følger med hende ind i en våbenbutik, hvor man for under 1.000 dollars kan købe en Kalashnikov, og hvor ejeren af butikken har så meget kath i munden, at han knap kan tale. I Yemen er det helt almindeligt at tykke khat flere timer om dagen. Men særlig betryggende er det ikke. Vi følger hende også på restaurent, hvor hun efter at have valgt et bord bliver gemt væk bag fire grønne tunge gardiner isoleret for nysgerrige blikke. Men formålet med hendes rejse er at studere mennesker, at skabe kontakt og at opleve, og det er alt andet lige noget vanskeligt, når man gemmes væk.

Man får et indtryk af et samfund, der er delt mellem land og by, fattig og rig, og hvor venlighed og hjælpsomhed er at spore stort set alle steder. Man får et indtryk af Nina Rasmussen som et åbent og fordomsforladt menneske, når det drejer sig om hendes møde med yeminiterne, men som dog samtidig har kritiske holdninger til systemet og samfundet.

Rejseskildningen krydres med fortællinger fra Carsten Niebuhrs rejse i takt med at hun krydser hans spor. Det fungerer godt og flettes spogligt fint ind i den primære fortælling. En god skildring af Niebuhrs rejse findes også i Thorkild Hansens “Det lykkelige arabien”.

Min arabiske rejse er en farverig skildring af et for mig ellers noget ukendt samfund. Den er skrevet i et sprog, så alle kan være med og er rigt illustreret af forfatterens egne fotografier. Det eneste problem med bogen er, at jeg får vanvittigt meget lyst til at rejse ud at opleve verden. Hvad angår den arabiske verden har jeg selv har jeg kun kortvarigt rejst rundt i Egypten og Jordan og må derfor stadig have min egen arabiske rejse til gode.

Nina Rasmussen er født i 1942, forfatter og medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Hun har tidligere rejst rundt i verden og skrevet bøger om sine oplevelser. Hun konventerede for år tilbage til islam for at blive accepteret i de muslimske lande hun har besøgt. Men hun betragter det mere som en praktisk foranstaltning, da hun ikke er religiøs.

Nina Rasmussen, Min arabiske rejse, Rosinante, April 2010, 251 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.