// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carl Holst: Carl – prisen for et liv i politik
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Politik & debat, Politisk biografi

Carl Holst: Carl – prisen for et liv i politik

Skrevet af den 8. maj 2019 – 07:47Ingen kommentarer

Venstre-politikeren Carl Holst lavede i 2015 et af de hurtigste fald fra magtens tinder set i nyere dansk politisk historie, da en række sager fra hans tid som regionsformand betød, at han måtte trække sig som forsvarsminister efter kun 93 dage på posten og tage plads bagerst i folketingssalen som kirkeordfører.

Holst genopstiller ikke til det folketing som han netop var blevet valgt til for første gang i 2015. Bogen her er derfor Holsts ”farvel og tak” til dansk politik.

Og det går ikke stille af i en bog, der kan opdeles i fire dele. Første del handler om Holsts barndom, ungdom og opvækst i politik. Ganske udramatisk og blot en rampe, der fører os frem til bogens centrale dele. Nemlig en del om balladen i Venstre i 2014, hvor en fraktion med næstformand Kristian Jensen uden held forsøgte at vælte Lars Løkke Rasmussen som formand. Her spillede Carl Holst en central rolle på Løkkes hold og giver os sin udlægning af forløbet med en række kindheste til blandt andet Kristian Jensen.

Den anden centrale del handler selvfølgelig om den mediestorm i sommeren og sensommeren 2015, som til sidst betyder, at Carl Holst ikke ser anden udvej end at trække sig som minister. Holst går hårdt til navngivne politiske kolleger og ikke mindst journalister i et forsvar, som til tider bliver en anelse klynkende. Holst føler sig virkelig uretfærdigt behandlet og derfor vælger han altså at rippe op i den gamle sag, som mange andre sikkert har glemt. Nu får Holst fortalt sin side af sagen. Og det har han sikkert følt behov for. Ulempen for læseren er, at der er tale om et rendyrket partsindlæg, som man har svært ved at vurdere validiteten af.

Sidste og mest interessante del handler om hvad Venstre er blevet et parti efter det mislykkede kupforsøg i 2014. Og her bør både Venstre-medlemmer og andre med interesse for dansk politik lyde efter. Der er naturligvis tale om Holsts syn på tingene, men alligevel interessante ting han opruller. Om fraktionsdannelser internt i partiet, som på visse stræk minder om de fraktionsdannelser og kaffeklubber, som prægede og skadede Socialdemokratiet i mange år efter formandsopgøret i 1992 mellem Nyrup og Auken.

Man kan mene hvad man vil om Carl Holst, og om hans behov for at skyde tilbage mod journalister og politiske kolleger. Men man kommer ikke udenom at Holst leverer et ganske interessant kig ind bag murrene hos Venstre. Og derfor er det her naturligvis en af de bøger, som alle med interesse for dansk politik bør læse. Ikke sådan hu-hej. Men bare når man kommer forbi bogen på bibliotekets hylder.

Carl Holst i samarbejde med Bent Winther: Carl – prisen for et liv i politik. Forlaget Momenta, 2019. 254 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.