// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jamal Bendahman: Ash-Shaheed Vidnet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jamal Bendahman: Ash-Shaheed Vidnet

Skrevet af den 29. april 2019 – 07:22Ingen kommentarer

Ash-Shaheed Vidnet er Jamal Bendahmans debutroman. Romanens hovedperson og romanens forfatter har rigtig meget til fælles og det er nærliggende at tænke i autofiktive baner, når man læser om den unge mand Younes, der er vokset op i et religiøst hjem i et socialt boligbyggeri på Vestegnen. Han drømmer om at blive forfatter, mens han arbejder i en statslig styrelse. I fritiden ligner han så mange andre unge mænd. Går i byen. Ser på damer. Ryger. Cykler gennem København. Nyder friheden.

Jeg er nysgerrig på de scener, der handler om den unge mands tanker om kvinder og hans møder med kvinder. Jeg har læst en del romaner af kvinder om kvinder og deres forhold til mænd, forelskelse og begær og det er interessant læsning at se det fra mandens synspunkt. Hans tanker er både anderledes og så alligevel meget lig det, kvinder tumler med.

En dag på en cykeltur gennem København får han det, som han selv kalder for en åbenbaring. En voldsom følelse af mening og samhørighed med alting. En boblende uendelig glæde. Som læser tænker man først “ha, han har vist røget for meget”, senere er man mindre sikker. Disse hallucinerende småpsykotiske scener fangede mig ikke, men jeg er glad for at jeg alligevel hang på, da det førte mig videre til andre dele af romanen.

Der er for eksempel flashbacks til dengang han som 14 årig kørte i bil med sine forældre og søstre fra Danmark til Marokko på ferie. Et møde med et helt andet land, en anden kultur, et andet vejr, et andet sprog. Hans fars land. Og hans farfars land. Men et for Younes ret så fremmed land.

Der er også en spændende scene hjemme hos Younes forældre, hvor Younes taler med sin far. Her rammer forfatteren sproget og tonen midt på skiven. Younes far taler på det mest fantastiske gebrokne dansk, så jeg tydeligt kan høre de andre indvandremænd fra mit arbejde på Nørrebro. Det er meget autentisk, selv ordstillingen er perfekt forkert.

Ash-Shaheed Vidnet er en roman om tankemylder, lavt selvværd, melankoli, selvmordstanker, ensomhed og generel manglende lyst. Om en ung mands til tider vanskelige liv. Og så er det en bog om den vilde eufori, der breder sig i ham, når det hele går op i en større helhed. Der er scener i romanen, der fangede mig, og der er scener, der ikke fangede mig.

Jamal Bendahman, Ash-Shaheed Vidnet, Forlaget Gladiator, Marts 2019, 282 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.