// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Eriksen: Anne, Sanne og Lis
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jan Eriksen: Anne, Sanne og Lis

Skrevet af den 22. juni 2019 – 06:47Ingen kommentarer

Jeg havde glædet mig helt ubeskriveligt til at anmelde biografien om Anne, Sanne og Lis, som for mig står som nogle af de allerstørste og allermest magiske kvindlige danske kunstnere nogensinde. Som mange andre børn af 1960’erne og 1970’erne har jeg danset, grinet og grædt til deres energiske, smukke og hamrende musikalske sange. Desværre rammer biografien ikke helt fuldstændig tonen og den magiske fornemmelse af uforfalsket girlpower, som jeg havde håbet på. Men det er måske også for meget forlangt.

For 38 år siden bragede de tre kvinder under navnet Anne Linnet Band igennem den musikalske lydmur med hits som “Det er ikke det, du siger”, “Måne, sol og Stjerner” og “Chachacha”. Hamrende gode sange, der passede perfekt til deres stærke vokaler, og som ramte både hjerter og hjerner. Rammende og ukrukket sang de direkte om hverdagen og de mange genkendelige følelser som fx ensomhed og kærestesorger. Lidenskabeligt sang de om både at græde, knalde, sørge og være tosset. Det var befriende og stærkt og publikum elskede det.

Fænomenet “Anne, Sanne og Lis” blev pionerer for generationer af danske kvinder og revolutionerede den danske pop og rock scene. De blev en markant del af musikbranches storhedstid i 1980’erne. De var magiske.

Blot efter et par år gik de hver til sit, og forfulgte hver især meget succesfulde solokarrierer. Anne Linnet favnede mesterligt og eminent bredt fra det provokerende Marquis de Sade og til den poetiske og meget fine musikalske fortolkning af Tove Ditlevsens ikoniske roman Barndommens Gade. Og hendes legendariske nummer “Forårsdag” har spredt lys i mange sind.

Lis Sørensen indgik et samarbejde med musikeren Sebastian, der skrev den fantastiske hyldest til eventyret, den smukke sang “Stille før storm” som en gave til hende. Den blev hendes signatursang. Lis Sørensens store, rene, klare stemme gør hende til en forrygende fortolker af både rockballader og lyriske melodier.

Sanne Salomonsen blev hele Danmarks rå og cool rockmamma, der virkelig kunne fyre den af på en scene. Inden en succesfuld solokarriere, var hun frontfigur i bandet Sneakers, der lagde Danmark ned med hits som “Sui, Sui” og “Woodoo om natten”. Men først og fremmest og helt og aldeles slog hun benene væk under undertegnede med sangen “Det er ikke det, du siger”, som Anne Linnet skrev sammen musikeren Jan Glæsel.

Bogen, der er rigt illustreret, er skrevet af musikskribenten Jan Eriksen, som har fulgt og interviewet Anne, Sanne og Lis gennem de sidste 30 år. Lidt skuffende er det dog, at Anne Linnet, Lis Sørensen og Sanne Salomonsen ikke har ønsket at medvirke i bogen. Biografien er derfor baseret på Eriksens gamle interviews og anmeldercitater. Vi kommer desværre aldrig helt tæt på de tre virtuose kvinder, og magien udebliver. Man kunne få den tanke, at bogen blot er udgivet, fordi Anne, Sanne og Lis er aktuelle lige nu med en samlet turne.

Men er man fan af de tre, må man selvfølge læse bogen. Man skal blot være forberedt på dens præmisser. Du kan få måne, sol og stjerner…..

Jan Eriksen: Anne, Sanne og Lis, Storyhouse, 26. April 2019, 300 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.