// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Cell
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Fantasy, Gys, Horror, Roman, Science fiction, Spænding

Stephen King: Cell

Skrevet af den 18. april 2019 – 05:28Ingen kommentarer

Cell er faktisk en ganske actionpræget Stephen King-roman. Hvor man i flere af Kings andre romaner oplever en længere og langsom indledning, før der sker noget, så har vi her en roman, hvor vi næsten bliver kastet ind i handlingen.

Cell er fra 2006, det vil sige, at det er fra den senere halvdel af Kings forfatterkarriere. Det er stadig en meget tydelig King-stemning, der er i romanen. For det første kommer vi langt ind i især hovedpersonens indre, hvor vi føler med og lever os ind i Clayton Riddells bekymringer og tanker. Og for det andet er der en meget tydelig løftet pegefinger.

Klokken er 15.03, lokal tid, og Clay, som han kaldes gennem historien, er i Boston med sin tegneserieportfolio. Mens han står i kø til en isbil, begynder folk omkring ham at gå amok. De angriber og bider mennesker omkring dem. Biler kører galt. Midt i det kaos, der opstår, møder Clay Tom. De to flygter sammen, og den kun 15-årige Alice slutter sig snart til dem. De finder hurtigt ud af, at det er signalet fra mobiltelefonerne, der som en computervirus nulstiller hjernen hos alle, der hører signalet, og omdanner dem til tomhjernede zombier med en helt ren lystavle. Det viser sig, at disse zombier udviser en form for telepatisk fælletanke. Det giver de overlevende normale mennesker en ekstra udfordring i at overleve.

Clay er ikke et sekund i tvivl om, hvad han må gøre, uanset hvilke forhindringer de tre venner, de når at udvikle et tæt og omsorgsfuldt forhold under deres rejse, møder på deres vej: Han skal finde sin søn, Johnny. Han ønsker delvist at finde sin kone også, men det er primært Johnny, han søger.

Kings løftede pegefinger bliver tydelig undervejs: Mobiltelefonerne gør os til omvandrende zombier. Man kan selv vælge, hvor meget man vil lægge i det, men King har for vane at lægge en samfundskritik i sine bøger, og denne mobiltelefonzombiekritik er et ofte benyttet billede i denne debat.

Helt konkret er det en ret brutal og blodig roman. Der er løsrevne kropsdele, blod og vold gennem hele fortællingen, og King lægger ikke fingre imellem.

Cell er en glimrende thriller med både zombier og kærlighed. Det er både fantasy og sci-fi, og det fungerer faktisk ret godt. Det har været en meget spændende roman. Den er velskrevet og veltænkt, og personerne er nemme at fatte sympati med. Læs den.

Stephen King: Cell. Hodder & Stoughton, 2006. 473 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.