// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gertrud Oelsner og Gry Hedin (red.): Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kunst, Videnskab

Gertrud Oelsner og Gry Hedin (red.): Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab

Skrevet af den 1. april 2019 – 05:52Ingen kommentarer

For mig er det altid en kæmpestor fornøjelse at besøge Den Hirscsprungske Samling på Østerbro i København. De mange spændende særudstillinger er meget velkuraterede, og man kan altid opleve dansk guldalderkunst i verdensklasse.

Og ikke mindst er museets udgivelser i forbindelse med deres skiftende udstillinger, altid af meget høj kvalitet. Bogen Jordforbindelser er ingen undtagelse. Den er udgivet i forbindelse med udstillingen af samme navn, der åbnede for nylig, og som er fuldstændig fremragende. Den viser, hvordan sporene af menneskene og den uundgåelige udvikling har sat sine spor i både kunst og landskab. Et relevant indlæg i en meget aktuel klimadebat.

I Jordforbindelser fortæller bogens syv forfattere om landskabets forandring og menneskets påvirkning af naturen fra 1800-tallet og frem til i dag. Med udgangspunkt i nogle af Guldalderens smukkeste landskabsmalerier, illustreres det, hvordan udviklingen tog fart i 1800-tallet, og hvordan landskabet har ændret sig i løbet af de sidste 200 år.

Gennem en stor samling af landskabsmalerier fra genrens opstart i 1780’erne til begyndelsen af 1900-tallet, viser forfatterne, hvordan det danske landskab i større og større omfang blev domineret af blandt andet det danske landbrug, et tæt net af veje og voksende byer.

Bogen byder, som udstillingen, på en perlerække af landskabsmalerier af blandt andre Vilhelm Hammershøi, C. W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye og fynboerne fra 1800-tallet. Her ses forandringerne i landskabet med stor tydelighed.

Både bogen og udstillingen lægger vægt på kunstens samarbejde med videnskaben. Det både beskrives og vises, hvordan kunstnernes malerier bliver en billedlig registrering af videnskabsfolkenes målinger samtidig med, at de registrerer et landskab under forandring. Pludselig fremstår billederne fra guldalderen som et dybt interessant vidensbyrd på transformationen fra land til by, som Danmark gennemgik i perioden. Og ikke blot som smukke malerier. Mesterligt!

Bogen er fyldt med mange spændende vinkler på landskabsmaleriet krydret med de mange videnskabelige betragtninger og dokumentationer, som forfatterne har begået. For eksempel har museumsdirektør Gertrud Oelsner katalogiseret kunstværker udstillet på Charlottenborg i årene 1807-1875 for at vise, hvor i landet kunstnerne har malet deres landskabsmalerier. I starten af perioden var der udelukkende fokus på Sjælland, men sidst i perioden ser vi også mange malerier fra Jylland i takt med at transportmulighederne til den jyske halvø blev hurtigere og lettere tilgængelige.

Bogen er et mesterværk og en vigtig kunsthistorisk stemme i debatten om klima og landskabsforandringerne. Den er meget smukt trykt, og på alle måder en fornøjelse at læse og betragte.

Den Hirschsprungske Samling viser dansk kunst fra det 18. århundrede. Det ligger smukt placeret lige ved Østre Anlæg i København. Og det er altid et besøg værd! Læs bogen – og se udstillingen!

Udstillingen Jordforbindelser kan ses fra 2. februar 2019 til og med den 28. april 2019.

Gry Hedin og Gertrud Oelsner (red.): Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab, Aarhus Universitetsforlag, 196 sider, rigt illustreret, januar 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.