// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Styron: Sophies valg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, klassiker, Roman

William Styron: Sophies valg

Skrevet af den 23. februar 2019 – 16:00Ingen kommentarer

Sophies valg er en af de romaner, hvis tema og titel har slået an som et selvstændigt begreb i vores fælles bevidsthed. Mange ved måske ikke, hvad Sophie måtte vælge imellem, men at Sophies valg er et frygteligt dilemma er almen dannelse – godt hjulpet på vej af dette mesterværk samt den meget seværdige film der indbragte Meryl Streep en Oscar for rollen som Sophie fra 1982.

Vi er i Brooklyn i 1947. Krigen er slut, og de unge mennesker skal forsøge at få et almindeligt liv til at fungere igen. Stingo er en 22-årig sydstatsdreng der er flyttet til storbyen i nord, optaget af fantasier om piger og drømmen om at skrive en roman. Han er arbejdsløs, men har lejet et værelse i et pensionat for arvede penge. Penge, der stammer fra hans families salg af en slave 80 år tidligere. I Sophies valg er fortiden aldrig rigtig væk, den betyder altid noget.

To af pensionatets øvrige beboere, Nathan og Sophie, er kærester, og de har på alle måder et stormfuldt forhold. Nathan er en jødisk new yorker dreng, sjov og begavet når han er glad, frygtelig og voldelig, når han er vred. Sophie er en smuk polsk kvinde, der skal samle sit liv op igen efter at have overlevet holocaust. Hun er på en gang skrøbelig og stærk, tiltrækkende og bekymrende.

Stingo bliver venner med dem, fascineret af både Nathans store begavelse og spændende arbejde som videnskabsmand og af den vidunderlige, hemmelighedsfulde Sophie. Han forelsker sig i hende, men hverken hendes eller Nathans historie er helt, som han havde troet.

Sophies valg er en ganske enkelt fremragende roman om skyld og ansvar, om vanvid og overlevelse, om ambitioner og håb. Det er en kærlighedsroman, en krigsroman, en auschwitzroman, en roman om ungdom og drømme, om fædrenes synder og om hvordan man lærer at leve med dem – og med sine egne. Det er en roman om tab og om drømme, om et Europa der gik under og et USA, der som store sejrherre også moralsk stadig kæmper med sine egne dæmoner. Det er en udviklingsroman og en undergangsroman, en roman om at forsøge at bevare sin værdighed uanset hvad skæbnen udsætter én for.

Sophies valg er en lang roman, og det kan måske skræmme nogen væk. Det vil være synd, for det er en af det 20. århundredes bedste romaner, og Sophie er en af de allermest fascinerende kvindefigurer i litteraturen overhovedet. Læs den og få forklaringen på, hvad Sophies valg egentlig er.

Sophies valg er udsolgt fra forlaget på dansk, og på mit lokale bibliotek var der kun en engelsk udgave. Herfra skal lyde en stor opfordring til en genudgivelse, så nye generationer kan læse om Stingo, Nathan og tragiske, smukke Sophie!

Denne anmeldelse af en del af Bogbloggers tema ”Februar-klassikere”. Du kan læse mere om vores klassikermåned her, hvor der også er en liste over månedens klassikeranmeldelser.

William Styron: Sophies valg. 528 sider, oversat af Marit Lise Bøgh. Lindhardt og Ringhof, 1982

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.