// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Siri Hustvedt: Minder om fremtiden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Siri Hustvedt: Minder om fremtiden

Skrevet af den 28. april 2019 – 07:18Ingen kommentarer

Der er ingen tvivl om, at Siri Hustvedt er en højtbegavet forfatterinde, og at du som læser ikke kommer sovende til hendes bøger. Den måde hun inddrager læseren i litteraturen og sproget på er med til at gøre, at jeg altid føler mig enormt beriget af hendes ord. Selvom Minder om fremtiden er udgivet som en roman, virker det nærmere som en autofiktiv essaysamling om hendes ungdom, og med det i tankerne finder bogen for mig sin rette hylde.

Året er 1978, og den 23-årige studerende S.H. ankommer til New York fra Minnesota. Hun er overbevist om, at byen vil danne rammen om den roman, hun har tænkt sig at skrive. Ung, nysgerrig på livet og sprudlende af erotisk energi indlogerer hun sig i sin første lejlighed, hvor hun straks begynder at skrive dagbog. Hvad hun ikke havde regnet med, var dog, at lejlighedens tynde vægge ville åbne op for en hel anden historie, nemlig naboen Lucys.

40 år senere finder S.H. sin for længst forsvundne dagbog sammen med sin påbegyndte roman og genlever tiden som ung i New York. En tid, der udover at rumme den sorgløse uskyld forbundet med en ung forfatterspire også åbner op for et traume, hun for længst har fortrængt. Efterhånden som hun læser dagbogen, vælter minderne frem om en tid, hvor hun som ung kvinde måtte kæmpe for sin stemme, og hvor kvinderne i hendes liv fyldte mere end mændene.

Den første af Siri Hustvedts bøger, jeg læste, var Det jeg elskede. Det er nok en af de bøger, som jeg altid vil huske. Hvor Det jeg elskede er en helt igennem grufuld historie om en lykkelig familie, der bliver ofre for den værst tænkelige psykopat, er Minder om fremtiden en helt anden type roman. Den veksler mellem passager fra S.H.’s dagbog og de romaner, hun var ved at skrive, mixet sammen med nutidige refleksioner over, hvordan hun var som ung. Til tider er det svært at holde fokus, men som med alle Hustvedts bøger skal den læses langsomt. Alle ord og sætninger skal læses nøje og genlæses ved afbrydelser, men så lover jeg dig, at der er garanti for noget helt særligt.

Siri Hustvedt: Minder om fremtiden, Lindhardt og Ringhof, 320 sider, april 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.