// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Andersen: Denne dag, et liv. En biografi om Astrid Lindgren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jens Andersen: Denne dag, et liv. En biografi om Astrid Lindgren

Skrevet af den 18. april 2019 – 07:08Ingen kommentarer

Biografien om den legendariske børnebogsforfatter Astrid Lindgren, er en af de bedste, jeg længe har læst. Den tegner et fuldstændig unikt portræt af både kvinden og forfatteren Astrid Lindgren, som gennem hele sit liv har tryllebundet både børn og voksne med sine eminente og fabulerende fortællinger. Fortællinger, der er dybt inspireret af forfatterens eget liv og skæbne.

Astrid Lindgren er kvinden bag nogle af de bedste børnebøger, der er skrevet i nyere tid. Den gribende og tåretrækkende Brødrene Løvehjerte, den stærke og rebelske Pippi Langstrømpe, den modige Ronja Røverdatter, den forsømte og ensomme dreng i Mio min Mio og den søde balledemager, Emil fra Lønneberg. Alle med store tematikker som sorg, død, ensomhed, venskab, savn, mod og social indignation. Tilsat en god portion finurlig humor og altid en dyb, dyb kærlighed til, og solidaritet med, børnene.

Bøgerne sættes i et nyt spændende perspektiv, når man læser biografien om Astrid Lindgren, som er den første i 40 år. Hendes eget liv var på mange måder ligeså fascinerende, sørgeligt, lykkeligt og spændende, som hendes bøger.

Forfatteren Jens Andersen har indsamlet et kæmpestort kildemateriale herunder hidtil upublicerede breve, dagbøger og fotos samt halvandet års samtaler med Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman. Et imponerende stykke arbejde, som præsenterer os for en sjældent klog, tiltalende og modig kvinde. Vi kommer hele vejen med om bag facaden, og bogen bliver et smukt og vigtigt vidnesbyrd om en enestående kvindes liv; hendes mange kampe, nederlag, sejre, drømme og depressioner. Og ikke mindst den gribende og sørgelige historie om sønnen Lasse, som Astrid Lindgren måtte føde i hemmelighed, fordi faren var en gift mand. En hjerteskærende og meget central del af Astrid Lindgrens historie, der i øvrigt også er filmatiseret i filmen “Unge Astrid”.

Astrid Lindgren voksede op på en gård i Småland. Her var man dybt religiøse, og da Astrid blev gravid som 18-årig med sin chef, den meget ældre redaktør på Vimmerby Tidende, splittes familien. Moren ønsker ikke, at et uægte barn skal kaste skam over familiens gode ry og rygte. Astrid tvinges til at overlade sønnen til en plejemor i København, og Astrid Lindgren hutler sig igennem tilværelsen som sekretær i Stockholm.

Da Lasses plejemor dør, må Astrid selv passe den lille Lasse indtil familien forbarmer sig over dem, og de kan vende hjem til den fædrene gård. Senere bliver Astrid gift med direktøren, den drikfældige Thure Lindgren, og får mulighed for at folde sit forfatterskab ud.

Livet igennem var Astrid Lindgren barnets advokat, og hun beskrives som et myreflittigt menneske, som på mange måder prægede sin samtid. Som forlagsredaktør fik hun stor betydning for en hel generation af svenske børnebogsforfattere, og senere i livet trådte hun i karakter som politisk aktivist og miljøforkæmper. Hun var med til at vælte Oluf Palmes socialdemokratiske regering, og kæmpede for at bevare naturområder og dyrevelfærd.

Men hendes forfatterskab blev ved med at være gennemsyret af hendes uomtvistelige kærlighed til og interesse for børn og deres vilkår.

Bogens meget velvalgte titel henviser til Astrid Lindgrens motto. At man skal leve dagen i dag, som om man kun havde den. At man skal tage vare på hvert eneste øjeblik og mærke, at man virkelig lever. Bogen indholder mange fantastiske billeder og gengivelser af breve fra både fans, politikere, veninder og tiggere.

Som sagt er biografien en af de bedste bøger, jeg længe har læst. Ikke bare fortæller den historien om en af verdens bedste børnebogsforfattere. Den giver også en helt unik indsigt i et fantastisk menneske, der var årtier forud for sin samtid, og som har efterladt en stærk stemme, som vi aldrig vil eller må glemme.

Jens Andersen: Denne dag, et liv. En biografi om Astrid Lindgren, Gyldendal, 12. februar 2019, 2. oplag, 440 sider. Rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.