// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder

Skrevet af den 2. september 2019 – 05:14Ingen kommentarer

“Det er en medfødt mekanik, der gør, at kvinder har mere lyst til at gå derhjemme med børnene, mens mændende arbejder. Det er ufornuftigt at tage biologien ud af det.”

Man skulle tro, at det argument imod kvindernes frigørelse blev fremsat i midten af 1800-tallet, hvor kvindernes frihedskamp for alvor begyndte. Men nej. Argumentet er fremsat af tidligere folketingsmedlem for LA, Joachim B. Olsen i 2016.

“Argumenter imod kvinder” er en vigtig bog, der dokumenterer og opridser de udtalte fordomme og den undertrykkelse, som kvinder har været udsat for igennem generationer.

Bogen er bygget op om en række både (tragi)komiske og skrækindjagende citater, som forfatteren Birgitte Possing har samlet fra et kæmpe kildemateriale fra demokratiets barndom til i dag. Citaterne er yderst velvalgte, og viser hvordan argumenterne har været bygget på fordomme fremfor viden. Possings saglighed underbygges af, at de valgte citater fremsættes af både kvinder og mænd – dog langt hyppigst af mænd.

Værket dokumenterer, at der er et klart mønster i fordommene mod dygtige og talentfulde kvinder på deres vej ind videnskab, politik, ledelse, kultur og sport med mere – både før og nu. For eksempel at “kvinder er for magelige”, “kvinder kan ikke overlades et ansvar” og “kvinder i politik er frigide”.

Et af de mange deprimerende og tankevækkende udsagn imod kvinder er fremsat af den i 1800-tallet kendte skuespillerinde Johanne Luise Heiberg: “Vi kvinder burde være som koret i den græske tragedie, det milde, besindige, ledende, forsonende princip.”

I modsætning til den reaktionære Johanne Luise Heiberg, redegør Birgitte Possing også for saglige og progressive kvinder såsom Mathilde Fibiger og ikke mindst Natalie Zahle, grundlægger af N. Zahles Skole. Bogen giver hele vejen igennem gode eksempler til efterfølgelse, der sætter argumentationerne imod kvinder i et interessant perspektiv.

Værket er overskueligt og letlæst. Hvert kapitel indledes med et spændende portræt af den person, der har fremsagt kapitlets mest centrale citat. Et godt eksempel er helsidesportrættet af formanden for Arbejdsgiverforeningen Leif Hartwell, som udtaler “vi vil være med til at gennemføre ligeløn for lige arbejde, men ikke ligeløn for mænd og kvinder – det vil betyde enorme udgifter for vores medlemmer.” Han accepterer altså kvinderne som billig arbejdskraft – i årstallet 1973!

Bogen er en barsk kop te. Det er både skræmmende, tankevækkende og ikke mindst uhyggeligt deprimerende, at Possing har fundet så mange citater og argumenter imod kvinder, deres frihed og selvstændighed.

Citaterne er omgivet af veldokumenterede kommentarer og refleksioner, og bogen udmærker sig ved at have et fint noteapparat og mange litteraturhenvisninger til den, der ønsker at vide mere om emnet.

Giv den til din bedste veninde, så hun får en række saglige og gode argumenter for kvindernes ultimative selvstændighed. Giv den som hadegave til reaktionære mænd, selvom det nok er et forgæves knytnæveslag.

Læs bogen, og bliv klog på den kamp, det har været at opnå de rettigheder, som kvinder har i dag. Og forstå, hvorfor kampen fortsat er nødvendig.

Birgitte Possing (f. 1952) er professor emerita i historie og antropologi. Hun er modtager af bl.a. Weekendavisens Litteraturpris (1993) og Årets Danske Faglitterære Pris (2014).

Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder, Strandberg Publishing, oktober 2018, smukt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.