// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Aydin Soei: Omar – og de andre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Aydin Soei: Omar – og de andre

Skrevet af den 10. januar 2019 – 05:45Ingen kommentarer

Hvor kommer den vrede fra, som kan få unge mænd med minoritetsbaggrund til at vende det danske samfund ryggen og i yderste konsekvens begå terror mod det danske samfund?

Det forsøger sociologen Aydin Soei at finde svar på i den glimrende bog “Omar – og de andre”, hvis titel refererer til Omar el-Hussein, der stod bag terrorangrebene mod Krudttønden og den jødiske synagoge i februar 2015 hvor to personer blev dræbt.

Den røde tråd er Aydin Soei’s samtaler over en 10 år lang periode med en lang række af de unge, som er de vrede andengenerations indvandrer, som vi ofte kun ser og hører om i medierne når der bliver skudt i Tingbjerg, Mjølnerparken eller på Blågårdsplads. Soei har faktisk mødt Omar el-Hussein på Nørrebro længe før han blev landskendt i februar 2015 og gennemgår den unge mands liv frem til han døde i en kugleregn søndag den 15. februar 2015 tidligt om morgenen. Sociologen beskriver en kaotisk opvækst, men gør det på en måde, hvor han ikke vil have, at vi skal have ondt af Omar El-Hussein. Han forsøger ikke at bortforklare udåden i 2015 med den hårde opvæksten. Hatten af for det.

I det hele taget formår Aydin Soei at beskrive problemstillingen med de vrede og marginaliserede unge mænd fra ghettoerne uden selv at tage stilling og pådutte os andre en særlig holdning til problemstillingen. Også hatten af for det. Og noget af en bedrift, for Soei går i flere tilfælde op i mod de herskende politiske vinde og påviser eksempelvis det uheldige i at kalde visse boligområder for ghettoer. Men han gør det på en sober og velargumenterende facon.

Bogen balancerer elegant mellem at være en bog med bred appel til samfundsinteresserede mennesker og en akademisk afhandling for de lærde. Der er tyngde og vi kommer virkelig ned i begreberne modborgerskab og ghetto. Men på en letforståelig og appetitlig facon, så det bliver interessant for os, der ikke er sociologer, antropologer eller gadeplansmedarbejdere. En bog, som nuancerer ens syn på tingene.

Aydin Soei: Omar – og de andre. Vrede unge mænd og modborgerskab. Gads Forlag, 2018. 361 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.