// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Lundberg: Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Billedbog, Kunst

Sara Lundberg: Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil

Skrevet af den 12. januar 2019 – 07:14Ingen kommentarer

“Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil” er den fineste illustrerede roman, der fortæller historien om den berømte svenske billedkunstner Berta Hanssons liv. Det er fortællingen om at gøre drømme til virkelighed, og om ikke at miste håbet selvom samfundet siger, at man ikke skal tro, at man er noget – fordi man er en pige. Bogen henvender sig primært til børn i alderen 10-14 år, men er også en stor oplevelse for voksne.

Det er den prisbelønnede kunstner og forfatter Sara Lundberg, der har skrevet og illustreret bogen, som er en rørende og smuk fortælling om en ung piges liv med kunsten i Sverige i begyndelsen af 1900-tallet. Lundbergs smukke illustrationer er inspireret af Berta Hanssons egne malerier, og således bliver bogens billedside en genial døråbner til Hanssons kunstneriske univers. Derudover har Lundberg haft adgang til Hanssons breve og dagbøger, og det har gjort hende i stand til at tegne et dybt autentisk og gribende smukt portræt af Berta Hansson, som mod alle odds forlod sit hjem for at studere kunst og male. Men som også vendte hjem igen for at tage sig af sin far, da han havde brug for hjælp.

Den svenske billedkunstner Berta Hansson var en af 1900-tallets største ekspressionistiske kvindelige kunstnere. Hun er primært kendt for sine udtryksfulde malerier af børn og ældre. Men også for hendes motiver af hendes fædrene gårds dyr og hendes elskede fugle, som gennem hele hendes liv havde en stor symbolsk betydning.

Berta Hansson voksede op på en gård i Hammerdal i Jämtland i det centrale Sverige. Hun var den yngste af en søskendeflok på fire. Hendes far knoklede for at brødføde familien – hendes elskede mor var syg af tuberkulose og sengeliggende. Berta var, allerede som barn, et stort kunstnerisk talent, men hendes mor var den eneste, der forstod hende og opmuntrede hendes kunstneriske udfoldelser.

Berta troede, at hendes tegninger og små skulpturer af fugle i blåler kunne gøre hendes mor rask igen. Og i den tro skabte hun sin virtuose kunst, som egnens kunstinteresserede læge kunne se, var noget ganske særligt og talentfuldt. Han opfordrede hendes far til at lade Berta rejse til storbyen og studere kunst. Men det var ikke et arbejde for en pige. Slet ikke, når man er vokset op på en gård i starten af 1900-tallet.

“Nu råber far igen. Råber mit navn som er Berta. Og næsten rimer på hjerte.
Jeg lader som, at jeg ikke hører det. Hvis jeg kryber sammen, ligner jeg en fugl, der sover. Som den, jeg har lavet af blåler. Den jeg vil give til mor.(…) Når jeg bliver stor, vil jeg være kunstner. Som Michelangelo. Men det siger jeg ikke højt. For det er ikke et rigtigt arbejde. Ikke noget man bliver. Sket ikke, hvis man er en pige. Det ved jeg, at far mener”.

Fuglen er et tilbagevendende motiv i Berta Hanssons kunst. Og i Sara Lundbergs fine og gribende fortælling forbliver de symbolet på Bertas håb og længslen efter frihed:

“Eller for resten. Hvis jeg var en fugl, kunne jeg flyve min vej. Væk fra landsbyen. Til noget andet. Til et sted, hvor jeg kan være den, jeg er. Hvor ingen råber af mig hele tiden, eller synes jeg er fjollet. (…) “Jeg sniger mig ud til den store grøft igen. Blåleret glimter på bunden. Jeg graver. Leret formes, uden at jeg tænker over det. Det sker bare. Og pludselig; en bevægelse mod min håndflade. Et lille fuglehjerte som begynder at banke. Vinger, som forsøger at slippe fri.”

Man har hele tiden fornemmelsen af at være inde i Hanssons bevidsthed. I svagt øjeblik kan man endda tro, at de smukke illustrationer er begået af Hansson selv, fordi Lundbergs mesterlige illustrationer hele tiden er tro mod historien og Hanssons karakteristiske kunstneriske univers. Derudover formår bogens eminent smukke og poetiske sprog på fornemste vis at give os den illusion, at det er Berta Hanssons egne tanker vi får lov til at læse. Det er hamrende genialt, og Lundberg har begået en sjældent stærk biografisk fortælling.

Bogen slutter, da Berta beslutter sig for at rejse ud i verden og forfølge sine kunstneriske drømme. Heldigvis er der et glimrende efterskrift af kulturjournalisten og forfatteren Alexandra Sundquist, som fuldender historien, og føjer yderligere dimensioner til det stykke imponerende stykke kunst- og kvindehistorie, som bogen skildrer. En vigtig og smuk bog, som fortæller historien om at forfølge sine drømme, trods modstand.

“Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil” var nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. Desuden er den belønnet med den prestigefyldte “Augustpriset” og den svenske billedbogspris “Snöbollen” for årets bedste billedbog. Sara Lundberg er kunstner og forfatter, er uddannet i Sverige og USA og har udstillet i kunsthaller i Sverige og flere europæiske lande.

Sara Lundberg: Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil, Straarup & Co., august 2018, 130 sider. Oversat af Lisette Agerbo Holm.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.