// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Sabroe: Mit halve hjerte, mit hele liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Fortællinger

Morten Sabroe: Mit halve hjerte, mit hele liv

Skrevet af den 28. december 2018 – 07:09Ingen kommentarer

Efter syv trange år skal der komme syv fede. Eller sådan noget lignende. Måske var det omvendt. Under alle omstændigheder er det sådan, jeg har det, efter jeg har slugt Morten Sabroes nye bog ”Mit halve hjerte, mit hele liv”.

Der er så mange gode årsager til, at du kan være glad for en bog. Det kan være selve historien. Det kan være emnet. Det kan være hovedpersonen, du er vild med. Eller den kan have et fantastisk plot. Men måske – og det er her, vi efterhånden alt for sjældent finder passionen – er det selve sproget: den måde hvorpå historien er fortalt. Ordene. Sætningerne. Tempoet.

Efter at være blevet færdig med en bog, jeg nærmest følte, jeg spildte min tid med, så ramte Sabroe mig lige i mellemgulvet – på den fedest mulige måde. Og han gjorde det med usvigelig sikkerhed og med det sværeste og samtidig simpleste virkemiddel i verden: sproget.

Der er kommunikatører, marketingsfolk, skribenter, tekstforfattere, redaktører, retorikere, forfattere og mange flere. Og et alt for lille fåtal af dem er kunstnere. Det er dem, der føler ordene. De tænker dem ikke. Det er dem, der lever sætningerne, de skriver dem ikke. Det er dem, der sætter pennen til papiret, om man så må sige, og så skriver de, så blod og sved styrter fra dem. Det er dem, du som læser mærker mest og hårdest. Det er dem, der flytter ting inden i dig. Det er sådan én som Morten Sabroe.

”Men der er jo intet misundelsesværdigt om Sabroes liv”, kan du tænke. Og det er ikke nødvendigvis forkert. Han har et svagt hjerte; har haft et brusende og susende kærlighedsliv med kvinder, han ikke altid var lige stolte af. Og hans familie har i den grad haft sit at kæmpe med. Samtidig har han på nærmeste hold oplevet kolleger, venner og familie suse ind og ud af stoffernes og alkoholens stramme kæder. Og det er det, han skriver om. Fra sin dagbog. Fra sit eget liv. Og hvis jeg ikke er misundelig over noget af det, hvad er det så, jeg skal kunne føle og mærke og fremfor alt lære ved at læse ”Mit halve hjerte, mit hele liv”?

Du kan lære, hvordan en fortæller skriver en historie. Hvordan han leverer (og udleverer) sig selv og sit liv – sit hele liv. Sabroe fortæller så indædt smukt og simpelt og naturligt og misundelsesværdigt – med skelettet uden på kroppen og sjælen klasket ud på spisebordet, så alle kan se den, mærke den og trampe den, til de bliver trætte i deres dømmende og altfortærende fødder.

Du skal læse denne bog. Om du har lyst til det eller ej. Er du på Mofibo eller andre lydbogtjenester, kan du være heldig at finde den her. Og er du rigtig heldig, så er det forfatteren selv, der har indlæst sin fortælling.

Morten Sabroe: ”Mit halve hjerte, mit hele liv”, Politikens Forlag, 272 sider, 8. november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.