// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Yaffe: Reckless Daughter – Et portræt af Joni Mitchell
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

David Yaffe: Reckless Daughter – Et portræt af Joni Mitchell

Skrevet af den 2. maj 2019 – 06:16Ingen kommentarer

Måske er jeg ikke den oplagte til at fortælle om en biografi om Joni Mitchell. Det eneste kendskab, jeg havde til hende, inden jeg læste bogen, var hendes sang Both Sides Now, som var en del af en playliste på Spotify, jeg havde lavet med en veninde flere år tilbage. Jeg elsker den sang. Især elsker jeg albummets cover. Joni Mitchells selvportræt, hvor hun sidder med sit hoved hvilende i sin hånd, som holder en cigaret – og med et glas rødvin stående foran sig. Det viser sådan en styrke og sårbarhed på samme tid, kun skabt af et liv, som er levet.

Reckless Daughter er en detaljeret fortælling om Joni Mitchells liv, fra da hun bliver født i Canada og frem til 2017, hvor hun er 74 år gammel. David Yaffe fortæller om sin store betagelse af hende, og hvilken indflydelse hendes musik har haft på hans liv. Det, der gør denne biografi så overbevisende, er, at ud over den detaljerede beskrivelse af Jonis liv kan Yaffe sætte ord på, hvordan Mitchells musik får dig til at føle. Hvordan hendes vane med at beholde sine elskere i sit liv mange år efter bruddet, selv de der var smertefulde, har smittet af på hendes musik.

De små personlige tanker fra forfatteren og Jonis personlige oplevelser giver bogen en rigtig god fylde. Jeg nød at læse om baggrundshistorien og den inspiration, der lå til grund for hendes albums tilblivelse.

Der er ingen tvivl om, at Joni Mitchell er en af vores største nulevende singer-songwriters, og når man dykker ned i hendes liv i dette portræt, er det ikke til at forstå, hvor stor en rolle hun har haft i musikverdenen. Noget af det, der gør denne bog særlig, er, at man kan mærke, at forfatteren virkelig elsker sit emne og er i stand til at give den kærlighed videre til læseren. Det giver en helt speciel læseoplevelse, du endelig ikke må gå glip af. Joni Mitchell-fan eller ej.

David Yaffe: Reckless Daughter – Et portræt af Joni Mitchell, Forlaget Klim, 350 sider, december 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.