// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Kongstad: Kokken der holdt op med at rødme
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Martin Kongstad: Kokken der holdt op med at rødme

Skrevet af den 1. januar 2019 – 11:53Ingen kommentarer

Jeg havde min første Martin Kongstad-oplevelse for en del år siden gennem Kongstads skønlitterære debut; novellesamlingen Han danser på sin søns grav. Efter den stod jeg i kø til hans første roman Fryser jeg, som jeg var så begejstret for, at jeg de efterfølgende år tvang alle mine venner til at læse den. Fryser jeg fortsatte, hvor novellesamlingen sluttede, og i hælene på Mikkel Vallin fik vi historien om en kamp mod det traditionelle parforhold, der kulminerede i et kæmpe orgie og drukgilde i Tisvilde.

I Kokken der holdt op med at rødme er Mikkel Vallin igen aktuel, dog i en mindre rolle, da Vallin med bogens forord lægger op til at ville skrive historien om den forsvundne Michelin-kok Magne Oldenberg.

Efter at have arbejdet som souschef på den prestigefyldte restaurant Bocuse i Lyon er Magne Oldenberg kommet hjem som et nervevrag og begyndt at arbejde som køkkenchef på sin fars kuldsejlede restaurant Chez Ivan. Magne er en indadvendt, sød og meget talentfuld kok uden de store ambitioner. Lige indtil han møder den målrettede madelsker Madeleine, som får ham til at drømme store drømme.

Magne åbner den superhypede vegetariske restaurant Oldenberg sammen med Madeleine og nogle hardcore forretningsfolk. Restauranten bliver indrettet udelukkende med sort interiør og henvender sig primært til overklassen. Målet er at få tre Michelin-stjerner inden for et år. I jagten på stjernerne forandrer Magne Oldenberg sig fra et forsagt og venligt menneske til en buldrende aggressiv mesterkok. Netop de træk han foragter og tager afstand fra ved sin far Ivan Oldenberg.

Det er ikke svært at gennemskue, hvor bogen vil hen, og vejen derhen er interessant. Endeløse beskrivelser af madoplevelser, råvarer og opskrifter, sammen med Kongstads evne til at flette virkelige og fiktive mennesker ind i historien, gør læseoplevelsen helt fantastisk. Pludselig er Mille fra Fryser jeg med, og hun skal vist nok skilles fra Nikolaj Krogh. Kongstad er eminent til at skrive knivskarpe replikker fyldt med brutal humor, der løfter bogen op ud over det sædvanlige.

Kokken der holdt op med at rødme er en bog om at løsrive sig fra sit ophav i jagten på storhed og miste sig selv i forsøget. Det er historien om en ung mand, der stadig stræber efter sin fars anerkendelse, men ender med at blive præcis som ham. Det er en historie om stor gastronomi og en stræben efter at levere det ultimative. Og så er det en historie om kærlighed, og hvor let det er at miste den.

Ud over indholdet er der kræset for læseren med et sort omslag med guldskrift og sort blæk trukket ind på sidernes kant. Det passer perfekt til bogens indhold. Er du til lydbøger, kan du glæde dig over, at bogen er indlæst af manden med den lækreste stemme, skuespiller Claes Bang.

Martin Kongstad: Kokken der holdt op med at rødme, Politikens Forlag, 427 sider, november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.