// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thit Jensen: Den erotiske hamster
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Thit Jensen: Den erotiske hamster

Skrevet af den 7. februar 2019 – 16:00Én kommentar

Thit Jensen, 1876-1957, har længe stået på min liste over forfattere, jeg skulle læse. Mest fordi hun gjorde så stort et indtryk på min mor, men også fordi hun ret atypisk for sin tid havde noget vigtigt på sinde om kvinders rolle i samfundet.

Den erotiske hamster fra 1919 blev skrevet som et budskab til alle kvinder i kølvandet på Thit Jensens forliste ægteskab med kunstmaleren Gustav Fenger. Ægteskabet sluttede efter seks års samliv i 1918, da Fenger forlod Thit for hendes bedste veninde. Bogens budskab var aldrig at have nære veninder.

Bogens hovedperson Dina Moe er lykkelig gift med Johan Dufour. Det er lige indtil Dufour bliver betaget af Dinas veninde Susanne Beck. Susanne, som er tandlæge og erobrer den ene gifte mand efter den anden. Hun er ih og åh så lidenskabelig og skrøbelig, og ægtemændene falder for hende på stribe. Men hvad ville det sige for kvinden, at hendes ægtemand dengang var utro? Det betød en indirekte død og vanære for kvinden, såfremt man ikke var en af de grove kvinder, der gav deres ægtemænd en gang prygl. Og sådan en kvinde var Dina ikke.

Dina står for husets eneste indtægt, og alt imens hun er ude at arbejde og giver Dufour ro til sit kunstneriske arbejde, arbejder Susanne for en helt anden sag – nemlig at vinde Dufour til sig selv. Dufour og Susanne starter noget af et bedragerisk dobbeltliv, som de ikke kan fortælle Dina om, af hensyn til Dina selvfølgelig. Da tingenes rette sammenhæng går op for Dina, er hun så rystet over det endegyldige ved hendes ellers så lykkelige ægteskab, at hun på en lidt udspekuleret måde forsøger at få romancen bragt til afslutning.

Den erotiske hamster rummer så mange fantastiske sprogperler, du simpelthen ikke må snyde dig selv for. Som når Dufour gentagende gange siger, at det blot er ’en erotisk besættelse’ af Susanne, han er blevet offer for, eller når han spørger Thit om tilladelse til ’erotisk frihed’.

Thit Jensen var en af dansk litteraturs store kvindelige stemmer, og Den erotiske hamster var noget af en erotisk samtidsroman. Forordet af Suzanne Brøgger giver en god forståelse for Thit Jensen som person, og historien gjorde, at mit syn på Thit Jensen som en stærk kvindeforkæmper ændrede sig markant. Den erotiske hamster skildrer en kvinde, der har mistet sin store kærlighed til en, hun stolede blindt på. Gå endelig ikke glip af denne bog.

Denne anmeldelse af en del af Bogbloggers tema ”Februar-klassikere”. Du kan læse mere om vores klassikermåned her, hvor der også er en liste over månedens klassikeranmeldelser.

Thit Jensen: Den erotiske hamster, Jensen & Dalgaard, 186 sider, november 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.