// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lucy Maud Montgomery: Det Blå Slot
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lucy Maud Montgomery: Det Blå Slot

Skrevet af den 29. november 2018 – 07:13Ingen kommentarer

Forfatteren Lucy Maud Montgomery skrev ”Anne fra Grønnebakken”, og nu er endnu en af hendes romaner blevet oversat til dansk. Med “Anne fra Grønnebakken” er det bestemt ikke fremmed for forfatteren at legemliggøre en pige/kvinde, som bryder med normerne og går egne veje af et godt hjerte. Det samme sker i “Det Blå Slot”.

Valancy Stirling er 29 år og lever i 1900-tallet sammen med sin mor og kusine. Vi følger Valancy, der er gammeljomfru, forsøge at overleve i en omfattende familie, der ikke er synderligt begejstrede for at have en gammeljomfru i familien, og derfor behandler de hende dårligt – nedværdigende og omklamrende til en grad, hvor det bliver noget kedsommeligt at læse.

Læseren af denne roman skal væbne sig med lidt tålmodighed – men alt godt kommer til den, der venter. Og der er behov for lidt ventetid, før bogen bliver interessant, for der går mange sider med beskrivelser af, hvor ensom og trist hovedpersonen føler sig. Samtidig møder vi et stort persongalleri, som kan være lidt svært at skelne fra hinanden. Så mange personer havde der sket ikke været behov for.

Først da en læge giver Valancy besked om, at hun har en livstruende sygdom, som giver hende kort tid at leve i, sker der noget. Historien tager en drejning, som bliver meget interessant og har noget væsentligt på hjerte – at livet skal leves, mens det kan. Dernæst: kan man hjælpe andre i nød og i denne historie i særdeleshed i den sidste tid, er det utroligt givende og livsbekræftende.

Valancy flytter ind hos ”Brølende Abel”, som han kaldes i byen, hvis datter er dødssyg. Valancy bliver husbestyrerinde, sygeplejeske, veninde og fortrolig på samme tid – til glæde for Brølende Abel, datteren Cissy og ikke mindst Valancy selv. Endelig føler hun, at hun kan udrette noget og være vigtig for andre mennesker.

Og så er der kærligheden – den finder vi også i denne bog som et herligt underspillet venskab, der gror og gror. Betingelserne for forholdet til Barney Snaith er for Valancys vedkommende egentlig ret enkle: hun skal bare nyde tiden, hun har tilbage, og få det bedste ud af den. Derfor virker forholdet så fantastisk ukompliceret og på nogle punkter misundelsesværdigt.

Det er egentlig en fin roman, hvis læseren har tålmodighed til at læse de første 70 sider cirka uden at krumme alt for meget tæer og give op over for Valancys hysteriske familie, som bliver lige lovligt udpenslet. Bogen har fine pointer, som vi godt kan tage lidt til os i dag.

Det Blå Slot, Lucy Maud Montgomery, Pilgaard Publishing, udgivet 24. august 2018, 240 sider, oversat af Lea Thume

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.