// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gail Honeyman: Eleanor Oliphant har det helt fint
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant har det helt fint

Skrevet af den 7. januar 2019 – 07:36Ingen kommentarer

Eleanor Oliphant har det helt fint. Virkelig. Hun har det helt fint med ikke at have nogen venner, med at kollegernes kærlige drillerier i virkeligheden ikke er særlig kærlige og med at bruge weekenderne på at drikke lidt for meget vodka. Alene derhjemme.

Eleanor er, hvad man nok ville kalde en lidt skæv eksistens, men det har sine grunde. Hendes barndom var nemlig ikke nem, og hendes mor behandlede hende alt andet end omsorgsfuldt. Nu bor moderen på en institution. Det afholder hende dog ikke fra stadig at være giftig over for Eleanor under deres telefonsamtaler hver onsdag, hvor hun stadig forsøger at styre Eleanors liv. Men Eleanor har det helt fint.

Eleanor er på ydersiden okay tilfreds med sit liv i ensomhed, indtil den dag hun møder firmaets nye IT-mand, Raymond. Efter at de ved et tilfælde i fællesskab redder en ældre mand, der falder om på gaden, spirer der lige så stille et venskab frem mellem det umage par. Raymond får Eleanor til at komme ud af sin skal, og hun opdager langsomt, at der måske er et liv, der er værd at leve i fællesskab med andre mennesker: “Jeg har ar i hjertet, der er lige så store og lige så skæmmende som dem i ansigtet. Jeg ved, at de er der. Jeg håber, at der er noget ubeskadiget væv tilbage, en lille plet, hvor kærligheden kan trænge ind og strømme ud. Det håber jeg.”

Eleanor Oliphant har det helt fint er en meget rørende bog om et menneske, som har alle odds imod sig fra start, men som alligevel finder en vej gennem mørket. Om ensomhed og hvad den gør ved et menneske. Om hvad venskab kan gøre. Det er også en utrolig humoristisk bog, som da Eleanor mener, at det da må være helt fint at tage en halvtom flaske vin og en ost med som værtsgave til en fest. Det er så langt hendes sociale evner rækker.

Derudover fortæller Eleanor meget nøgternt om begivenhederne i hendes liv, selvom sårbarheden ind imellem dukker op til overfladen. Hun har en helt igennem skøn sprogbrug med ord som sporenstregs, obskøn, bajads, sybarit og nyfigen. Man kan simpelthen ikke lade være med at holde af hende. Både Eleanor og bogen vil sidde i dig, længe efter at den er læst.

Dette er Gail Honeymans debutroman, og hvilken debut! Hvis det er hendes generelle niveau, har vi store ting i vente. Reese Witherspoon har desuden købt filmrettighederne til Eleanor Oliphant har det helt fint, og filmen får premiere allerede i 2019.

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant har det helt fint, Forlaget Jentas, 362 sider, november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.