// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mark Manson: Kunsten at være fucking ligeglad
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Livsstil, Politik & debat, Samfund, Selvhjælp

Mark Manson: Kunsten at være fucking ligeglad

Skrevet af den 13. december 2018 – 07:44Ingen kommentarer

Egentlig har jeg slet ikke lyst til at være ligeglad. Det er meget federe at føle noget – hvad enten det er glæde, engagement, passion, vrede eller irritation. For så mærker du i det mindste noget. At være ligeglad, eller endog fucking ligeglad, er bare lidt for nemt, ikke?

Og så alligevel overhovedet ikke. For hvor skal vi dog lægge ører og øjne og tid til meget ligegyldighed i løbet af et liv. Og så kan det være enormt befriende at lære at være fucking ligeglad. Og i virkeligheden handler det om at finde ud af, hvad der interesserer dig og så koncentrere dig om dét. Og lade det andet ligge. For vi kan ikke gå op i alting. Så du skal ikke være fucking ligeglad med ALT. Du skal vælge, hvad du fucking går op, og hvad du er fucking ligeglad ned. Det er bogens primære budskab. Jeg er simpelthen så enig. Og så ikke mere fucking herfra.

Men hvordan gør man så det i følge Mark Manson? Blandt andet ved at acceptere, at livet er surt engang imellem. At det er fint nok at være utilstrækkelig engang imellem. Og ved at identificere, hvad du reelt bør gå op i. Se kritisk på indholdet i dit eget liv i stedet for at sammenligne dig selv med den opstillede virkelighed du eksponeres for på nettet hele tiden.

Han skriver, at det som mange mennesker betragter som livsproblemer blot er en bivirkning af ikke at have vigtigere ting at gå op i. Det tror jeg, at han har aldeles ret i.

Bogen har flere karikerede betragtninger som “Har du lagt mærke til, hvordan det ofte er den person, der bruger mindst energi på at opnå succes inden for et eller andet, der rent faktisk ender med at opnå det?” for så nogle sider længere henne at komme med en direkte modsigende betragtning “vores kampe afgør vores succes” og henviser til, at det kun er dem, der knokler i træningscenteret, der har synlige mavemuskler, og dem der tager lange arbejdsweekender, der kommer til tops i erhvervslivet.

De umiddelbart gode budskaber omkring fokus og prioriteringer kan godt drukne lidt i banaliteter og den smart i en fart-sprogbrug, der dominerer bogen. For eksempel denne her: “Selvindsigt er som et løg. Der er mange lag”. Jesus. Og derudover har du læst hele bogen efter de første 50 sider. For pladen er simpelthen gået i hak. Og tonen i bogen, som du i starten synes er provokerende på den fede måde, gør dig bare hurtigt træt.

Bogen er for mig mest af alt titlen og dermed budskabet om at vælge, hvad der er vigtigt for dig og hvad der ikke er. Og ikke mindst acceptere det og leve det. For når du siger, at familien er vigtigst, hvorfor er det så, at du sidder til et “dødvigtigt møde” på arbejde, mens junior går luciaoptog?

Mark Manson, Kunsten at være fucking ligeglad, Memoris, november 2018, 219 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.