// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bárdur Jákupsson: William Heinesen – billedmageren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Kunst

Bárdur Jákupsson: William Heinesen – billedmageren

Skrevet af den 3. november 2018 – 11:30Ingen kommentarer

Så skete det igen! Nærværende anmelder er ved at boble over af begejstring! Den smukke, biografiske pragtbog om den færøske forfatter og kunstner William Heinesen tegner et forrygende og mangefacetteret portræt af en sublim kunstner, der var mester i at føre både pen og pensel. Bogen giver os mulighed for at opdage og opleve denne store kunstners fuldstændig fantastiske, fabulerende univers.

Billedkunsten havde en stor plads i Heinesens hjerte, og når man læser bogen, møder man en utæmmet, billedskabende fantasi og en grænseløs skaberglæde, der griber læseren om hjertet. Vi tages med på en frydefuld rejse, fuld af forførende magi, trolddom og færøsk overtro. En rejse, der hylder Heinesen, og tegner et spændende billede af en meget, meget stor billedmager.

William Heinesen er først og fremmest kendt som digter og forfatter. Hans bøger er oversat til flere end 20 sprog, og han er en af Danmarks og Færøernes litterære klassikere – nævnes kan fx La Terna Magica. Som kun 21-årig udgav han sin føste digtsamling, og han var 85, da han udgav sit sidste værk.

Heinesens digteriske univers tager som regel udgangspunkt det færøske øsamfund, og det særprægede mikrokosmos, som Heinesen kom til verden i, i år 1900. En verden, hvor troen på trolde og spøgelser var fremherskende og var en ganske naturlig del af hverdagen.

Heinesens billedunivers er ligeså fabulerende som hans pens, og vi møder en mytisk verden fuld af havfruer, huldrefolk, trolde, jætter, aser og guder. Farveglødende pasteller, mørke huler og dunkle, dragende landskaber. Ud over trolderierne er Heinesens landskabsmalerier en klasse for sig. Især pastellerne fra 1920’erne er noget ganske særligt. Som Jákupsson ganske præcist skriver:

“Ved første øjekast kan de tages for at være saglige topografiske skildringer, men snart berøreres man af et særligt besværgende skær, der ligger sig over fjeldrykke og tågebanker. Der er altid en gådefuld magisk tone, der kaster et mytisk lys over landskabet.”

Bogen er letlæst, og hvis man kender Heinesens litteratur er billedmageren Heinesen et fantastisk bekendtskab, der på fineste vis perspektiverer og illustrerer forfatterens tekstunivers. Kender man ikke Heinesen, er dette sublime værk af en bog et rigtig godt sted at starte. Bogen er gennemillustreret med 300 fantastiske billeder, der giver en enorm appetit på Heinesens forfatterskab. Læs, læs, læs.

Værkets forfatter, Baður Jakupsson (f. 1943) er ikke hvem som helst. Han er færøsk billedkunstner og forfatter. Fra 1975-2003 var han leder af Færøernes Kunsthal, der nu hedder Færøernes Kunstmuseum. Desuden er han bidragyder til Weilbacks Kunstnerleksikon. Han har skrevet en række bøger om færøsk kunst, hvoraf nogle også er udgivet i Danmark.

Baður Jakupsson, William Heinesen – billedmageren, Forlaget Torgard, juni 2018, rigt illustreret, 316 sider.