// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peder Bundgaard: Larsen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Musik

Peder Bundgaard: Larsen

Skrevet af den 3. december 2018 – 07:13Ingen kommentarer

Peder Bundgaards biografi om spillemanden, kunstneren og myten Kim Larsen er intet mindre end fremragende. Bundgaard tegner et loyalt, men dybt interessant og nuanceret portræt af Kim Larsen, der kommer hele vejen ind under huden på den meget sammensatte, men grundlæggende sympatiske musiker, der var en af vor tids største danske sangskrivere.

Kim Larsen lagde et forrygende lydtapet til undertegnedes egen barndom og ungdom. Titel efter titel, nummer efter nummer sang han sig direkte ind i mit hjerte. Det var især de poetiske og drømmende Larsen- og Gasolinnumre, der blev lyttet til igen og igen.

Med sin poetiske sans, de lyriske og enkle melodier og sin finurlige flair for sprog, formåede Larsen at hæve niveauet for tidens popsange. Sangen “Masser af succes” fra albummet Gas 5 (1975), tematiserede profetisk og almengyldigt den ensomhed, de mange nedture, men også den succes, der følger med livet i rampelyset – det være sig som musiker eller almindeligt menneske. Sangen beskriver sublimt den forstemmende fornemmelse af stilhed efter storm, og den larmende stilhed efter (koncert)braget. I den poetiske, skønne sang “Hjerter Dame” fra albummet “Forklædt som voksen” (1986), projicerer Kim Larsen på fineste vis et vinterklædt Nørrebro op på vores indre lærred:

“Se hvor sneen falder hvidt/ Sukkersødt og engleblidt/ Som krystaller på din pande/ Svanerne de skutter sig/ længes de mon lissom mig/ Efter eksotiske lande.// Irma-hønen blinker i mørket/ ligger bare der og lægger æg/ Jeg sammenligner dig lidt med den/ Men kun for skæg.// Vi sætter fodspor begge to/ På Dronning Louises Bro/ Imellem tusinde andre/ Om lidt er de visket væk/ Men du og jeg går stadigvæk/ Hånd i hånd med hverandre//.

Kim Melius Flyvholm Larsen kom til verden på en fødeklinik på Åboulevarden i København den 23. oktober 1945. Han fik tildelt personnummeret 231045-0637. Det blev også titlen på Larsens tredje album, den anmelderroste personnummerplade. En plade fra en tid, hvor identitetstyveri ikke fandtes. Da Kim Larsen var 5 år flyttede hans mor, Eva fra hans far. Det betød, at Kim og hans bror, Tore, blev såkaldte nøglebørn. Men der var alligevel fest og glade dage i hjemmet. Moderen var meget musikalsk og morfaren var meget belæst. Han kom til at betyde meget for Kim Larsen, og hans litterære interesse. I bogen fortæller Kim Larsen:

“Det var morfar, der gav mig alle historierne. Jeg var meget videbegærlig, og han fortalte mig alle folkeeventyrene, H.C Andersen, Iliaden, Odysseen, alt, også om stjernerne og gud.”

At læse Peder Bundgaards biografi er et hæsblæsende og hamrende musikalsk trip nedad sangbogens memory lane. Peder Bundgaard citerer de smukkeste og mest poetiske af Kim Larsens sange, som fint analyseres og sættes ind i både samtidens kontekst, men også i kunstnerens eget liv. For eksempel er den stærke og stille sang Pianomand, skrevet til Kim Larsens nære ven, pianisten Niels Pallesen, der døde af kræft i en alt for tidlig alder.

Vi følger minutiøst Kim Larsens turbulente vej gennem dansk showbizz, hans indædte kampe med pressen, der alt for ofte spændte ben for hans musikalske projekter. Larsens vej til stjernerne var ikke altid belagt med guldstøv. Der var masser af succes, masser af kampe, masser af venskaber. Men også mange bratte afskeder, brudte relationer og nedture. Bundgaard leverer en fremragende fortælling om Larsen og hans tid. Et must-read for alle Kim Larsen fans. Bogen indeholder i øvrigt en fuld diskografi.

Kim Larsen døde 30. September 2018. Tusind tak for alle de vidunderlige sange. Jeg vil gå en tur henover Langebro, en tidlig mandag morgen….

Peder Bundgaard: Larsen, Lindhardt og Ringhof, 277 sider, 4. udgave, oktober 2018. Bogen er en opdateret genudgivelse af værket fra 2002.