// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tim Marshall: Prisoners of geography
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » International Politik

Tim Marshall: Prisoners of geography

Skrevet af den 26. oktober 2018 – 06:05Ingen kommentarer

Hvad betyder et lands geografi og fysiske placering på verdenskortet for dets sikkerheds- og udenrigspolitik? Temmelig meget er konklusionen i den britiske journalist Tim Marshalls velskrevne bog ”Prisoners of geography”.

For som titlen antyder, så har det kolossal betydning for et land om der er floder, som man kan transportere vare på, om der er bjerge, som fjenden har svært ved at forcere eller om ens land har vand til alle sider.

Marshall tager udgangspunkt i 10 kort over 10 forskellige dele af verden og gennemgår detaljeret hvad geografien betyder for de enkelte landes handlemuligheder i de enkelte regioner og hvorfor landene har udviklet sig som de har. Hvordan Tibet giver Kina en beskyttende mur af bjerge ind mod Indien. Hvordan Rusland mangler netop bjerge til at beskytte dem mod angreb fra vest. Hvordan Amazonas-regnskoven gør livet svært for Brasilien og hvorfor Afrika aldrig er blevet en økonomisk superregion på linje med Europa, Asien eller Nordamerika.

Marshall skriver let forståeligt og med et glimt i øjet, samtidig med at vi får ufattelig meget ny viden og indsigt i sikkerheds- og udenrigspolitik verden over samt lærer navnene på øgrupper, floder og landområder, som vi ikke kendte før.

Tim Marshall: Prisoners of geography. Elliott and Thompson Limited, 2018. 304 sider.