// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen og Anna Blaszczyk: Marie Curie – et lys i mørket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel, Roman

Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen og Anna Blaszczyk: Marie Curie – et lys i mørket

Skrevet af den 2. november 2018 – 07:58Ingen kommentarer

Ord kan ikke beskrive min uforbeholdne beundring for kvinden, forskeren og nobelpristageren Marie Curie. En banebrydende ildsjæl, der i en mandsdomineret verden dedikerede sit liv til forskning. Hun blev den første kvindelige professor i fysik ved Sorbonne i Paris, og den første kvinde, der modtog nobelprisen. En fuldstændig enestående kvinde, der var den første til at vise, at man ikke behøver at være mand for at være en god forsker eller for at modtage nobelpriser. Marie Curie fik som den hidtil eneste forsker hele to – én i fysik og én i kemi.

“Marie Curie – et lys i mørket” er en inderligt smuk og meget læsværdig graphic novel, eller en såkaldt tegneseriebiografi, som forlaget kalder den. Den fortæller medrivende og malerisk om Marie Curies liv, i et delikat kig på mennesket bag forskeren. Om hendes opvækst i det besatte Polen, studierne i Paris og forholdet til ægtemanden Pierre Curie, og de banebrydende forskningsresultater, som de sammen skabte – og som i sidste ende tog livet af Pierre.

Marie Curie kom til verden som Marya Sktodowska i Polen i 1867, som på det tidspunkt var besat af russerne. Hun var et enestående vidunderbarn, der kunne læse alt allerede som 4-årig, og som tidligt delte sin fars interesse for fysik. I mangel på kontakt med sin tuberkoloseramte mor, tilbragte Marya meget tid sammen med hendes far, der var fysiklærer. Hans skabe og skuffer var propfyldte med spændende instrumenter, og de blev Maryas indgang til fysikkens og kemiens magiske verden. Kimen var lagt til noget stort og alt tegnede lyst.

Men da hendes far investerede i sin brors firma, gik det galt. Familien mistede alt og, som det sidste dødsstød, blev Maryas far fyret fra sin lærerstilling. De flyttede til en lille lejlighed, hvor de måtte leje værelser ud. Men med de logerende fulgte den smitsomme plettyfys, og de blev alle syge. Maryas elskede søster kom sig ikke.

To år senere, da Marya var 10 år døde hendes elskede mor. Næsten 16 år gammel afsluttede Marya skolen med topkarakterer og guldmedalje. En enestående præstation. Men moderens død, tabet af søsteren, presset fra skolen og familiens håbløse økonomiske situation blev for meget for Marya, der fik et nervesammenbrud.

Alle odds imod stod familien sammen om, at de to søstre skulle have en uddannelse. Først tog Maryas søster til Paris, hvor hun læste til læge. Fem år senere rejste Marya efter hende til og startede på studierne. I Paris blev hun til Marie. Og til Marie Curie, da hun giftede sig med forskeren Pierre Curie. Sammen fandt de sensationelt frem til flere nye grundstoffer, fx radium og polonium – sidstnævnte opkaldt efter Maries fædreland.

Bogen er inddelt i 5 kapitler og en epilog. Fantastisk fortalt med en så stor indlevelse, at nærværende anmelder måtte fælde en meget sjælden tåre undervejs. Den imponerende smukke billedside illustrerer eminent og indlevende, hvordan det lykkedes en lille pige med en meget tung bagage at forfølge sine drømme og sin tørst efter viden. Sygdom, savn, tab og studier i en mandsdomineret verden, standsede ikke Marie.

Grafikken er både delikat, dramatisk og drømmende, og fungerer som en yderst raffineret stream of consciousness, som læseren trækkes længere og længere ind i via de dragende, detaljerige illustrationer. Historiens kompleksitet understreges af den meget detaljerede collage-agtige komposition, og den raffinerede lag-på-lag teknik i form af tynde ornamenterede filtre. Den smukke farveholdning i dæmpede jordfarver med strejf af turkis, grøn, gylden og rød sætter stille og sofistikeret stemningen i den gribende fortælling.

Et meget, meget fint værk, der fortæller en både relevant og gribende historie om en rollemodel, der mod alle odds forandrede verden med sin forskning, og skabte nye muligheder for alle kvinder. Læs den! Og læs den gerne højt for dine børn! Lad os håbe, at dette bliver starten på en række graphic novels om andre lignende stærke kvinder eller endnu et album, der uddyber Marie Curies forsking.

Værket er skrevet og fortalt af videnskabskvinderne Anja C. Andersen og Frances Andreasen Østerfelt, mens grafikken er skabt af den polske illustrator Anna Blaszczyk.

Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen og Anna Blaszczyk: Marie Curie – et lys i mørket. Forlaget Cobolt. September 2018, 136 sider i farver.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.