// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Wolfe: Kold marv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tom Wolfe: Kold marv

Skrevet af den 6. oktober 2018 – 06:07Ingen kommentarer

En af den slags bøger, som alle raske drenge og mænd bør læse. Det er hvad Tom Wolfes klassiker ”The right stuff” – med den lidt pudseløjerlige danske titel ”Kold marv” – er. I mesterværket fra 1987 tager Wolfe os med tilbage til det amerikanske rumprojekts tidlige dage og indfører os i testpiloterne og astronauternes forunderlige verden, hvor der er kort mellem succes og fiasko. Mellem at bryde lydmuren og nå ”atmosfærens tag” og så at styrte ned og dø.

Med en uhyre detaljerigdom og meget personlige fortællinger kommer vi helt tæt på de piloter, der var frontsoldaterne i USA’s rumkapløb mod Sovjetunionen op gennem 1950’erne og 1960’erne. Wolfe skriver særdeles blændende, levende og fængslende. Der er fuld fart på og masser af dramatik i det, der vel kan kaldes en ”dramadokumentarisk fortælling”.

Mange af personerne er rigtige levende personer, der har lavet det Wolfe beskriver. Men han har digtet til og tillægger personerne nogle meninger, tanker og følelser, som de ikke nødvendigvis havde i situationen. Men det gør skam ikke spor. Det gør bare fortællingen mere spændende – og bogen giver sig ikke ud for at være en minutiøs rekonstruktion.

Skriftstørrelsen er lille og der er ikke langt mellem linjerne på de mere end 300 sider. Kombineret med en meget intens og detaljeret fortælling giver det et meget kompakt produkt, som det kræver tid at komme igen. Og gerne tid, hvor man ikke forstyrres for meget og ikke skal bide det over i alt for mange bidder. ”Kold marv” er således ikke egnet til at læse i etaper i toget eller bussen. Den skal helst indtages ud i ét eller i hvert fald i få portioner. For der er mange navne og steder at hitte redde i. Og handlingen skrider ikke just hurtig frem.

Til gengæld får man en helt fænomenal læseoplevelse og kan sætte flueben ud for en af de titler, som alle raske drenge og mænd som nævnt bør have læst.

Tom Wolfe: Kold marv. Lindhardt og Ringhof, 1987. 307 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.