// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Guillaume Musso: Et atelier i Paris
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Guillaume Musso: Et atelier i Paris

Skrevet af den 16. oktober 2018 – 07:13Ingen kommentarer

Frankrigs bedst sælgende forfatter udkommer nu for 4. gang på dansk. Guillaume Mussos bøger befinder sig i samme litterære terræn som Harlan Coben og Dan Brown. Det vil sige sådan cirka et sted mellem triviallitteraturen og thrillergenren. Personskildringerne kører på overfladen, selv om der er forsøg på at nå et spadestik dybere, der er drama og spektakulære mord og til sidst ender alt i harmoni, ofte med lidt kysseri og vellykket romantik.

I åbningsscenen i ’Et atelier i Paris’ skal vi forledes til at tro på et selvmord. Men det viser sig lidt senere i bogen, at den engelske kvindelige politikvinde heldigvis blev fundet i det blodfyldte badekar af sin veninde. Og nu er hun så taget til Paris, hvor hun ved et tilfælde kommer til at dele lejlighed med verdensberømte dramatiker Gaspard. Han er (selvfølgelig) desillusioneret, livstræt og lidt for glad for dyre vine, og det der er stærkere. Ejeren af lejligheden driver et atelier med værker af en anden verdensberømthed, en kunstner der gik fra gadeplan til de fineste museer. Men ak, efter sønnens bortførelse og dramatiske død for øjnene af moderen, kunstnerens kone, gik det kun en vej for ham – lige lukt ned i helvede.

Så vi er i kunstnermiljøet, og for nu at garnere bogen med lidt finkulturel fernis er der blandt andet strøet citater ved hvert kapitels start – eksempelvis ’Kunsten er en løgn, som får os til at se sandheden’ af Pablo Picasso. Med hjælp fra lidt røgtobak og alkoholiske drikke finder dramatikeren og politikvinden sammen, og de lader sig tryllebinde af den rå forbrydelse og malerens triste skæbne.

Det bliver ikke på bunden af havet, men på bunden af en gammel pram, indrettet som fængsel, at de finder svarene på gåden. Mødet med de tragiske skæbner og den deraf ødelagte familieidyl får Gaspard til fuldstændig at ændre karakter. Og dermed når bogen så sit klimaks med den forventede romantiske slutning. ’Et atelier i Paris’ er ikke min kop the. Der er simpelthen for meget dameblad tilsat en god portion lommefilosofi og lidt ultravold over Mussos opskrift på en bestseller.

Guillaume Musso ’Et atelier i Paris’, Lindhart og Ringhof, 415 sider, Oversættelse: Victoria Westzynthius, 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.