// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helle og Alfredo Tessio: Bolognese
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Helle og Alfredo Tessio: Bolognese

Skrevet af den 7. september 2018 – 16:10Ingen kommentarer

Ikke mange danskere kan sige sig fri for at have sat tænderne i en gang spaghetti bolognese [udtales bolonjiese]. Det kan nemlig både være en yderst lækkert tilberedt italiensk pastasovs, og det kan være en rigtig ’fattigmandsret’ – om man så må sige. Spørg bare landets mange studerende, om bolognese nogensinde har været på menuen hjemme hos dem. I trange tider kan du nemlig sjuske dig gennem en ganske acceptabel bolognese, uden at du behøver have den helt store pengepung op ad lommen.

Men hvis du leger lidt med ingredienserne og reelt derved skaber andre pastasovser, så er det, der begynder at ske nogle spændende ting. Det har Helle og Alfredo Tessio nu udgivet en herlig lille bog om.

Du kan måske huske Alfredo Tessio som journalist for Danmarks Radio, men i mange år har han også levet som forfatter og foredragsholder. Hans danske hustru, Helle, har blandt andet haft sit eget italienske madprogram på tv. Hvis nogen ved noget om italiensk mad og den italienske identitet, så er det Alfredo og Helle, der til daglig bor i Rom.

Det er i de korte, sjove historier og de lettilgængelige opskrifter, at du får rigtig meget ud af denne 108 siders bog om pastasovs. Og naturligvis lægger vi ud med den store master-udgave af bolognesen ifølge videnskabsmanden Pellegrino Artusi. Det er den, der blandt andet indeholder saltet og tørret flæsk, stegt kyllingelever, letstegte svampe og fløde.

Men vi ’almindelige mennesker’ kan sagtens være med, eksempelvis med den udgave af sovsen, der reelt stammer fra Bologna. Mine tænder løber allerede i vand. Til gengæld får det den modsatte effekt, når de inkluderer Ragù alla Kim Larsen bolognese. Den store folkekære musiker har ved Gud smag som et æsel, og hans yndlingssovs, som Helle og Alfredo har inkluderet, ligger ikke i min top 200 over italiensk pastasovs.

Til gengæld kommer vi godt rundt i forskellige italienske regioner, og de forskellige versioner af pastasovs bærer alle små regionale præg. Mange af dem har jeg aldrig hørt om, men jeg kommer til at prøve de fleste.

Et ekstra lille plus er, at bogen er herligt fri for glitrede, opstillede madfotos. Dem kan vi se i mange andre bøger. I stedet er bogen herligt illustreret med relevante tegninger, og det nærmest opfordrer dig til at vove pelsen. Det perfekte er dit. Gør det selv – på din måde.

Jeg vil slutte med et herligt fremhævet citat fra bogen. Det er af satirikeren Beppe Severgnini:

”En engelsk undersøgelse afslører, at 90 italienere ud af 100 foretrækker det nationale køkken frem for andre. Ingen andre maver i Europa er lige så patriotiske.”

Velbekomme!

Bolognese & mange andre velsignede varianter af pastasovs, Helle og Alfredo Tessio, Forlag: muusmann, 2018, 108 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.