// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Frances Ambler: Designikoner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Design og mode

Frances Ambler: Designikoner

Skrevet af den 31. august 2018 – 07:50Ingen kommentarer

Er du vild med design og designikoner? Og brænder du for at vide mere om historien bag de verdensberømte ikoniske værker? Så er den letlæste og overskuelige bog “Designikoner fra det 20. Århundrede” lige noget for dig!

Bogen tager læseren med på en svimlende historisk rejse ind i det 20ende århundredes designrevolution, hvor frontløbere indenfor dansk og udenlandsk design begyndte at skabe møbler, lamper og biler i et helt nyt, banebrydende formsprog. Funktionalismen og håndværket var i højsædet, og det appellerede stærkt til den nye middelklasse, som havde fået flere penge mellem hænderne efter 2. Verdenskig.

Bogens forfattere har samlet flere end 90 af epokens mest verdensberømte designkoner, som hver og én var med til at revolutionere designverdenen. Hvert eneste ikon beskrives i en kort, letlæst artikel med en tilhørende smuk illustration.

Vi præsenteres – naturligvis – for klassikere såsom Arne Jacobsens 7’er Stol (1955), Poul Henningsens Hængelampe PH5 (1958), Wegners “The Chair” (1949) og Kjærholms PK22 stol(1956). De flankeres af internationale designere og deres ikoniske værker såsom fx Charles og Ray Eames’ populære RAR Gyngestol (1950), George Nelsons smukke Sunflower Vægur (1958) og Alec Issigonis kultbil, Morris Mini Minor (1959).

Selvom bogen skriver sig ind i den stadigt stigende mængde af designbibler, som markedet er fyldt med, så fanger den læseren med sine små fine anekdoter og nostalgiske ikoner, som man får et frydefuldt gensyn med på denne designikonernes memory lane.

Vespaen, som det ultimative symbol på la dolce vita, Kaj Franks enkle og funktionelle Teema Mini-serveringsfade, som var almindelige på spisebordene overalt i Europa på den tid. Wegners verdensberømte stol, Model JH 50, The Chair (1949), som blev udnævnt til “verdens smukkeste stol” i et amerikansk magasin i 1950. Siden blev The Chair verdensberømt, da Nixon og Kennedy sad i den i et tv-program, der blev direkte transmitteret. De slanke og strømlinede former på Olivettis ikoniske Rejseskrivemaskine fra 1963, som mangt en forfatter har haft en relation til.

Vidste du i øvrigt, at designeren Mary Quants miniskørt er opkaldt efter den folkekære og trendy Mini bil? Og at PH designede over 100 lamper i løbet af hans liv? Og at den folkekære PH5, Hængelampe, blev skabt til at kunne fungere med enhver lyskilde – selv juletræslys!

Og det mest imponerende er, at ikonerne sælges den dag i dag!

Frances Ambler, Designikoner, August 2018, 200 sider, Turbine forlaget.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.