// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cathrine Price: Jeg slukker nu – få et sundt forhold til din telefon
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Cathrine Price: Jeg slukker nu – få et sundt forhold til din telefon

Skrevet af den 23. august 2018 – 09:00Ingen kommentarer

Kender du det – følelsen af, at din smartphone nærmest kalder på dig, hvis der går for lang tid mellem, at du giver den opmærksomhed. Er din telefon den sidste, du siger godnat til og den første, du hilser godmorgen? Hvis ja, så kan du være på vej til at udvikle en afhængighed, der risikerer at skade dit helbred og forstyrre dine sociale evner og relationer. Det kan være en afhængighed, der minder om narkomani. Om dette handler første halvdel af Prices bog.

Afhængigheden af hele tiden lige at skulle tjekke mails, Facebook, Snapchat, Instagram etc etc bliver ifølge videnskabsjournalisten Cathrine Price mere og mere udbredt. Konsekvenserne er blandt andet, at vi bliver dårligere til at koncentrere os og fokusere på nære relationer. Vi bliver stressede, fordi vi konstant er nervøse for at gå glip af noget. Vores søvn forstyrres, fordi produktionen af søvnhormonet melatonin forstyrres af det blå lys fra vores mange skærme.

De sociale medier på devices som smartphones og iPads er ifølge Price designet til at skabe afhængighed. Det gælder blandt andet i forhold til de nydelsesstoffer og belønningssystemer, som mange apps udløser. Eksempelvis udløser ’likes’ hormonet dopamin, der giver en følelse af velvære. Hjernen udskiller hormonet som en belønning for at lokke os til at gøre bestemte ting. Sex udløser dopamin, og det samme gælder motion. Hjernen har også en finger med i spillet i forhold til nervøsitet, eksempelvis når vi er bange for at gå glip af noget. Så hvis du føler lidt ængstelse eller nervøsitet, når din smartphone er uden for rækkevidde, er det fordi en kirtel i hjernen udskiller stresshormonet kortisol.

Price har mange eksempler på tidligere ansatte hos blandt Facebook og Google, som fortæller om den bevidste strategi i forhold til at skabe afhængighed. Det handler selvfølgelig om, at jo mere vi bindes sammen med teknologierne, desto større annonceindtægter vælter ind. Det er en tankevækkende pointe, at Steve Jobs og Bill Gates offentligt har fortalt, at de har sat stramme regler op for deres egne børns brug af alskens devices.

I bogens anden halvdel opstiller Price udførlige og detaljerede beskrivelser af, hvordan man kan arbejde med at frigøre sig fra sin afhængighed. I løbet af 30 dage kan man ændre sine vaner og få et sundere forhold til sin telefon. Der er forslag til øvelser og teknikker, som kan hjælpe os med at holde styr på smartphoneforbruget samtidig med, at vi fortsat kan få glæde af alle de mange gode muligheder, som teknologien også har lukket op for.

Price skriver med overskud og humor om et alvorligt emne, som uden tvivl har ændret vores måde at være sammen – og alene – på. Hendes vurderinger og påstande er velunderbyggede og virker troværdige. Det gælder især bogens første halvdel. Den anden halvdel er noget mere dogmatisk, og det virker næsten for overvældende, alt det man skal gøre og tage hensyn til for at regulere sit forbrug og risikoen for afhængighed. Men måske skulle man gøre forsøget i de 30 dage. Som en start kan man jo lægge telefonen på hylden en times tid. Det vil give et indtryk af hvor stærke kræfter, der trækker i én. Og om der dermed kan være brug for at gå på kur!

Cathrine Price, Jeg slukker nu – få et sundt forhold til din telefon, Politikens Forlag og Don Max, 199 sider, 2018, Oversat af Siri Hjelm Jakobsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.