// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Steen Hansen: Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Ole Steen Hansen: Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45

Skrevet af den 16. august 2018 – 07:28Ingen kommentarer

Med ’Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45’ har Ole Steen Hansen og Turbine udgivet et pragtværk om operationer i dansk luftrum under 2. Verdenskrig.

Fokus er på de mange besætninger og fly, der havarerede, mens de fløj over Danmark eller vores farvande. Bogen fortæller dog også om mange andre aspekter af krigen i luftrummet, flyteknologiens udvikling og de stridende parters strategier. Personlige beretninger fra både flypersonale og danskere, som var tæt på de mange flystyrt, giver nærvær og bliver en stærk kontrast til de mere overordnede linjer. Hele bogen er gennemillustreret med billeder og tegninger af flyvere, piloter, mindesmærker og krigsgrave og enkelte breve er gengivet i kopi.

Under og op til 2. verdenskrig blev piloter dyrket, som vi i dag dyrker rockstjerner og berømte skuespillere. De var de sejeste blandt de seje. De herskede over den nyeste teknologi, og de satte livet på spil for vores andres skyld. Ingen kan efter endt læsning være i tvivl om, hvor barske betingelser, piloter og øvrigt flypersonale blev udsat for. Og hvordan dette umenneskelige pres påvirkede de seje heltes psyker. At det vitterligt gjaldt livet, viser statistikken med al tydelighed. I en del af Airforce lavede man eksempelvis en optælling af, hvad der skete med 2051 mænd, der begyndte at flyve missioner på samme tidspunkt. De skulle gennemføre de 25, der var standard, før de kunne komme hjem igen. Mission efter mission kan man se, hvordan antallet af mænd falder. Da de 25 missioner er gennemført er der kun 559, der ikke er dræbt, meldt savnet eller såret.

I vores omgang med Danmark og 2.Verdenskrig fremhæver vi gerne historier om tapre frihedskæmpere og nordsjællandske fiskere, der smuglede forfulgte jøder over Øresund til Sverige. Helt glorværdig var indsatsen over for mange styrtede flybesætninger ikke, ifølge Ole Steen Hansen. Mange danskere var ganske venlige og hjalp de forulykkede, men for en sikkerheds skyld blev politiet orienteret. Derfor endte mange overlevende fra flyene i tyskernes varetægt.

Her 73 år efter 2.Verdenskrig og efter et utal af bøger og film om de forfærdelige år, dukker der stadigvæk nye fascinerende historier op. Ole Steen Hansens ’Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45’ hører så afgjort til i denne kategori.

Ole Steen Hansen: Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45, Turbine, 432 sider, Juni 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.