// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Eoin Colfer: Og noget andet er
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Science fiction

Eoin Colfer: Og noget andet er

Skrevet af den 10. januar 2010 – 23:19Ingen kommentarer

Og noget andet er’ er en fortsættelse af kultserien ’A hitch hiker´s guide to the galaxy’ (på dansk ’Blafferens galakseguide’). Det interessante ved ’Og noget andet er’ er, at den ikke er skrevet af Douglas Adams, som skrev den originale serie. Adams havde igennem mange år givet udtryk for, at han syntes der manglede en afslutning på serien, men nåede aldrig at skrive den før sin død i 2001.

Det har Eoin Colfer så ændret på ved at skrive en fortsættelse til serien. Eoin Colfer er allerede en veletableret forfatter af børnebøger, og har blandt andet skrevet den meget roste og populære serie om den brillante Artemis Fowl.

Jeg har selv læst et par Artemis Fowl bøger, og har været ret glad for dem, og derfor var jeg også ganske spændt på at læse ’Og noget andet er’, som er hans første bog for voksne. Colfer har, som ventet, taget udgangspunkt i de karakterer og miljøer, som Adams efterlod. Vi starter med, at jorden er ved at blive revet ned af rumvæsner for at gøre plads til en intergalaktisk motorvej. Det er sket før, nu sker det igen, så alt er ved det samme. Det er bare ikke nær så underholdende som det var sidste gang…

Der er ingen tvivl om, at Eoin Colfer er særdeles glad for Adam´s serie – ellers ville han nok ikke have kastet sig ud i en fortsættelse. Og man kan også mærke, at Colfer har haft det sjovt med at skrive bogen. Uheldigvis formår han ikke at formidle det sjove videre til læseren, for hvem de mange småhistorier og galakseguidereferencer virker forstyrrende og uvedkommende for historien. Jeg tænkte først, at grunden til at jeg ikke følte mig underholdt skulle findes i, at det er så længe siden, jeg læste Adam´s galakseguide, og at mindet om den derfor var som et barndomsminde om Bakken – ganske fantastisk at mindes, men ikke noget man skal prøve igen, for det kan aldrig blive ligeså godt som man huskede.

Derfor gravede jeg ’A hitch hiker´s guide to the galaxy´ frem igen for at tjekke, om min hukommelse måske havde været i gang med en omgang skønmaling, men nej, ’A hitch hiker´s guide to the galaxy’ fremstår stadig som et særdeles underholdende mesterværk. Et kort og overfladisk gennemsyn af den fremkaldte mere læselyst og flere latterudbrud end en grundig gennemlæsning af Colfer´s fortsættelse formåede.

Jeg tror, at Eoin Colfer har forsøgt at tage alt det, han elskede ved Galakseguiden, og så fokuseret benhårdt på det uden at tænke på alt det andet. Det kunne egentlig også være opskriften på succes, for rigtigt meget af en god ting kan vel aldrig blive for meget? Det kan det her, desværre. Jeg vil anbefale, at folk, som har gode minder om ’A hitch hiker´s guide to the galaxy’ vælger at genlæse den, frem for at læse Colfer´s ’Og noget andet er’. Det tror jeg i hvert fald, at jeg vil gøre!

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.