// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Gammelgaard: DØR om DØR
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Per Gammelgaard: DØR om DØR

Skrevet af den 23. maj 2018 – 06:56Ingen kommentarer

Ernst Krumbak er mange ting. Pensionist, besøgsven for afghaneren Yasir, tidligere vognmand og langturschauffør, enkemand, nabo og aktiv i den ejerforening, hvor hans lejlighed er. Ernst er romanes fortæller og det gør han godt. Med både humor, indføling og forstand på mennesker.

Vi følger Ernst i et nutidsspor, hvor han blandt andet hjælper Yasir med at købe en sofa og tager med ham på shoppetur til Tyskland. Og vi følger Ernst i et tilbageblik til barndommen med en opvækst hos en lettere fraværende far og en ikke synderlig kærlig mor, til mødet med hans afdøde elskede hustru, mødet med hendes familie og tilbageblik til den vognmandsforretning han drev sammen med sin ægtefælle.

Per Gammelgaard er super skarp på at skabe troværdige karakterer man kan se for sig og som man gerne vil læse mere om. Her i Dør om dør møder vi en del bipersoner og flere af disse ser jeg gerne mere til i en fremtidig roman. Det må ikke misforstås, de fylder tilpas i denne roman med den rolle der har fået tildelt, men de er alligevel så tilpas interessante, at man som læser bliver nysgerrig på dem. Ros for det. Måske dukker de op i en anden roman?

Og så har forfatteren sans for det, der sker mellem mennesker. Og det der ikke sker. Det sagte og det usagte. De helt små ting.

Sproget er levende og flydende og skaber billeder som her: “Livet er en rutsjebanetur, og og ned og rundt i skarpe sving. En tid kan det gå velbehageligt ligeud, og man er i vogn med mennesker, man holder af. Men pludselig sker der noget. Man sidder helt alene, og fundamentet begynder at ryste. Der er usynlige tråde i luften. Der bliver trukket i dem. Det er det eneste, der er sikkert.”

DØR om DØR handler om livet, hverdagen, det små og det store. Om øjeblikket lige nu og her og om det der skete engang. Og det er netop kombinationen af stort/småt og nu/da, der gør denne roman rigtig god.

For et par år siden anmeldte jeg Per Gammelgaards lynhistorier Dyt for Stanley med stor ros. Dyt for Stanley er helt korte, helt stramme og samtidig store historier. Jeg skrev dengang om bogen: “Hvis du snupper en historie om dagen har du på få minutter fået en fin dosis litterært input af god kvalitet.”

Per Gammelgaard, DØR om DØR, Jensen & Dalgaard, April 2018, 180 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.