// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Wissing og Mikkel Winther: Pigen ingen vidste var
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Lars Wissing og Mikkel Winther: Pigen ingen vidste var

Skrevet af den 3. maj 2018 – 06:33Ingen kommentarer

Forestil dig et frygteligt adfærdseksperiment, hvor et spædbarn starter sit liv i et stort bur sammen med en flok chimpanser – og vokser op der under konstant overvågning af en forsker og hans team, som bl.a. består af en kvinde, der hedder Carter.

Det er præcis det, der er tilfældet i Pigen ingen vidste var, hvor forskeren Noah Hobbs ser alt og skriver alt ned til brug for den store dag, hvor han vil offentliggøre sine resultater.

Dagen nærmer sig med raske skridt, for nu er Ana, som pigen bliver kaldt, blevet 18 år, og forskerteamet har viden nok. Ana har udviklet sit eget sprog, og manerer, som på ingen måde kan være tillært af andre og viser tegn på forskellige former for intelligens. Så Noah Hobbs lægger an til den store finale. Året er 1969.

Men i forskerteamet er Bradley, som er Noah Hobbs søn, og han holder faktisk af Ana, og mener, at hun har krav på et ordentligt liv. Så en dag bryder han ind på laboratoriet befrier hende og stikker af. Det varer ikke længe før flugten bliver opdaget og Hobbs må se i øjnene, at han må jagte sin egen søn. Men han er ikke den eneste, der vil have fat i Bradley og Ana. Andre langt stærkere kræfter er også interesserede i flugten og ønsker at få Ana tilbage hurtigst muligt og lagt låg på sagen. For forskeren har fået hjælp af andre langt oppe i samfundets hierarki, og her er man ikke interesserede i, at der skal komme noget frem om Ana. Det kan have betydning for nogens politiske karriere. For hvor kommer Ana egentligt fra? Hvem er hendes forældre?

Politiet bliver også indblandet i sagen, da der jo er tale om et indbrud på forskningsstedet. De vejrer hurtigt, at der er noget på spil og begynder at efterforske sagen. Det bliver et kapløb med tiden og det kræver store ofre undervejs.

Samtidigt med menneskejagten i 1969 hører vi også om en bilulykke tilbage i 1951, hvor en ung kvinde, Susan, omkommer. Politifolkene Eugene Ford og Tommy efterforsker sagen, der hurtigt får lagt låg på. Men Eugene opgiver aldrig sagen og forfølger den helt op til 1969.

Det store tema i bogen er det store spørgsmål, hvad er vigtigst: arv eller miljø? Hvad påvirker os mest? Hvad ligger i vores gener og hvad er tillært? På den vis er bogen spændende og et fint tankeeksperiment ud i dette store spørgsmål. Samtidigt er det en spændingsroman med de spændingselementer, der hører til den genre, hvor politik og forskning bliver blandet sammen. Indimellem bliver det dog lidt for surrealistisk, når Ana, som aldrig har set anden verden end den i buret, bliver udsat for lidt af hvert i den hæsblæsende jagt.

Slutningen viser sig at være overraskende og det lykkes for Wissing og Winther at få samlet alle brikkerne, kaste dem op i luften og samle dem til et nyt billede, som jeg ikke havde set komme. Eksperimentet viser sig nemlig at være langt mere vidtrækkende end først antaget, og det er et godt tænkt plot. Jeg kunne dog godt have tænkt mig en lidt mere endeligt svar på, hvad det hele ender med. Pigen ingen vidste var er Wissing og Winthers debutroman.

Lars Wissing og Mikkel Winther: Pigen ingen vidste var, Forlaget Valeta, 389 sider, oktober 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.