// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Theis Ørntoft: Solar
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Theis Ørntoft: Solar

Skrevet af den 21. april 2018 – 07:39Ingen kommentarer

Theis er en ung mand af det 21. århundrede. Værdinihilismen har slået igennem, ikke som artikuleret ideologi men som en virus, der har inficeret hans vilje. Han forsøger sig med en ensom vandring på Hærvejen, men heller ikke her finder han sine indre svar. Ydre svar er der ingen grund til at søge, dem har vi jo afskrevet sammen med ideologier og andet bras.

Hjemme i København tager han små, men sikre skridt mod sin totale deroute. Ingen arbejde, ingen reel vilje til at finde et, og mens hans totalt overscoring af en kæreste tager på arbejde burger han tiden på computerspil og porno. Det bliver hun, sjovt nok, træt af i længden, og det er vel også hans grund til at gøre det.

Derefter mister han totalt fodfæstet. Uden billet ned gennem Europa, på jagt efter et sted at kunne syre ud. Engang kunne mennesker som ham tage til Goa med sin generations billigelse, nu om dage er vennerne travlt optagede af deres karrierer og af at blive fædre. Så er faldet så meget desto mere specielt og brutalt.

Nedturen er total. Igen forsøger at han at finde sandheden i sig selv, men livet som eremit sender ham i favnen på en ven, plaget af et faderopgør som Theis også bliver inddraget i. Derfra er der ingen vej tilbage til virkeligheden.

Solar er vild og voldsom, en rejse gennem de uudforskede dele af det gamle kontinent; både det fysiske og det mentale: barer og svindlere og øde kyster. En længsel efter skibbrud og død. I det 21. århundrede kommer dødsdriften til udtryk i druk og stoffer, Grand Theft Auto-agtig virkelighed og udskejelser. Livet er et computerspil, og Theis spiller det.

Theis Ørntoft kan noget med sproget, der hvor man suges ind af sætningerne og hjælpeløst må lade den ene følge den anden. Fængende!

Solar er fascinerende læsning, et indblik i et nihilistisk sind, totalt friskåret fra moral og mening. De første to tredjedele af bogen er virkelig, virkelig fremragende, mens jeg blev lidt tabt i den sidste tredje del. Måske er jeg bare for gammel og kedelig til at kunne følge med i hallucinationerne; måske overmander udskejelserne også forfatteren. Det må du hellere selv læse bogen og afgøre.

Theis Ørntoft, Solar, Gyldendal, 304 sider, Marts 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.