// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Ondskabens hotel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gys

Stephen King: Ondskabens hotel

Skrevet af den 22. marts 2018 – 07:59Ingen kommentarer

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide gys og nervepirrende spænding. Den her bog er for det første en fin oversættelse med et fint flow og et pænt sprog, og så er den fuld af nervepirrende spænding, der opbygges næsten fra første side.

Danny Torrance skinner. Det vil sige, at han kan læse tanker og kommunikere telepatisk med andre folk, der skinner. Og nogle gange ser han ting, der er sket, eller ting, der vil ske.

Efter en større nedtur i livet og med forhåbninger om, at dette her skal redde dem og få dem på rette køl igen, har Dannys far, Jack Torrance, fået arbejde som opsynsmand på Hotel Overlook, mens der er lukket ned for vinteren. Moren, Wendy, er nervøs. Både af natur og af erfaring. Mest af alt er hun nervøs for Jack og nervøs for Dannys sikkerhed og trivsel. Hun begynder dog at tillade sig at håbe, at vinteropholdet på hotellet vil gavne Jacks forfatterkarriere og familiens sammenhold. Men ingen af de to skinner. Danny skinner, og han har set antydninger af, hvad der kan ske af forfærdelige ting – antydninger af, hvad der er sket af forfærdelige ting – på Hotel Overlook.

Tempoet er lavt, men det skal ikke forveksles med at være kedeligt … langt fra. SK opbygger et solidt og dybdegående personregister, og vi begynder så småt at sympatisere med figurerne. Især faren Jack – Heeeeere’s Johnny! – følger vi tæt. Jack er bestemt skyldig i den negative retning, hans liv har taget. Men grænsen mellem indrømmelse af skylden og benægtelse af den begynder at flyde ud. Jacks mere tvivlsomme karakter træder frem. Hans ustabilitet bliver tydeligere. Alt imens sidder man som læser med nerverne helt udenpå. ”Når man uforvarende stak hånden ned i en hvepserede, havde man ikke sluttet pagt med djævlen … Det var bare noget, der skete. Passivt … på fem sekunder forvandledes akademikeren til brølende abe.” Således ser Jack sit eget ansvar i alt dårligt, der er sket i hans og hans families liv.

Hvis du ikke har set filmen, så læs bogen. Hvis du har set filmen, så læs bogen; det er en helt anden oplevelse. Det er gys i mesterklasse, og det er en klassiker i genren.

Stephen King: Ondskabens hotel, 1977 (2017), Forlaget Hr. Ferdinand, 545 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.