// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tim WEINER: CIA – fra den kolde krig til terror
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Biografi, International Politik, Journalistik, Konspirationer

Tim WEINER: CIA – fra den kolde krig til terror

Skrevet af den 30. september 2008 – 10:47Ingen kommentarer

Hvis man har en opfattelse af, at the Central Intelligence Agency på trods af fejl og ulykkelige beslutninger alligevel har haft rimeligt styr på verdenssituationen siden oprettelsen efter Anden Verdenskrig, bør man læse Tim Weiners bog. Ønsker man ikke at rokke ved den opfattelse, bør man holde sig langt væk.

Bogen er skrevet af journalisten og Pulitzer prisvinder Tim Weiner, der i 20 har dækket CIA for New York Times. Som den første har han fået adgang til akter i CIA’s historie, præsident Clinton afklassificerede i ’90’erne. Derudover har han haft held med at interviewe en lang række helt centrale skikkelser for CIA. 

Der er altså tale om en enestående gennemgang af det amerikanske efterretningsvæsen.

Og det er bestemt ikke småting, Weiner graver frem.

For det første gennemgår han centrale aktioner, programmer og aktiviteter siden oprettelsen af CIA. Flere deriblandt er kendte mens offentligheden ikke har haft fuldt kendskab til andre. Derudover er bogen en fantastisk spændende historie om, hvordan en organisation udvikler sig, bestræber sig på at have adgang til Det Hvide Hus og ikke mindst det svære forhold mellem en hemmelig efterretningstjeneste og behovet for parlamentarisk kontrol.

Man skal være ualmindeligt velbevandret ud i amerikansk udenrigspolitik i almindelighed og CIA’s rolle i særdeleshed for ikke at blive overrasket af den her bog.

En ting er at USA tidligere ydede støtte til forskellige tvivlsomme juntaer og regimer i Latinamerika. Langt mere overraskende er det, hvor fuldstændigt håbløse disse programmer blev udvalgt, håndteret og evalueret. I mange (virkelig mange) tilfælde fremstår CIA ganske enkelt, som en flok skydegale lallende men dog velhavende amatører.

Et andet forhold der chokerer en hel del, er indsatsen i forhold til hovedfjenden frem til 1989: Sovjetunionen.

USA havde på ingen måde et overtag i forhold til efterretninger før den teknologiske udvikling gjorde det muligt at overvåge Sovjet ovenfra. Tværtimod var CIA KGB underlegne i spørgsmålet om ‘personlige efterretninger’ altså spionage.    

Pinligt underlegne faktisk. Weiner beskriver, hvordan CIA i slutningen af 40’erne og i starten af det efterfølgende årti kastede tusindvis af østeuropæere ned bag ‘Jerntæppet’, blandt andet i Albanien, og hvordan de alle blev fanget og henrettet af østmagterne med CIA’s vidende.

Der er talrige af sådanne eksempler på, hvordan så godt som hele indsatsen mod Sovjetunionen var ufrugtbar. Et andet sted beskrives hvordan den engelske og amerikanske efterretningsvæsen borede en tunnel under Berlinmuren for at aflytte kommunikationen på den anden side.

Den daværende chef for DDR’s efterretningsvæsen Markus Wolf har i sine erindringer, ‘Manden uden ansigt’, beskrevet samme aktion. Samtidig dokumenterer Wolf, at Kreml hele tiden kendte til aflytningen modsat østtyskerne, og havde forsynet briterne og amerikanerne med falske oplysninger.

Samme konklusion når CIA år senere efter at have baseret størstedelen af deres Kreml analyse på netop den tunnel i Berlin…

Mens KGB tilsyneladende har oftest fuldstændig har styr på det med spionagen, famler CIA som oftest i blinde. Spændende men samtidig skræmmende læsning.

Skræmmende er også uddybningen af CIA’s rolle ift. Mellemøsten og resten af den Arabiske verden. At der blev postet usædvanligt mange penge i 80’ernes Saddam Hussein, 70’ernes Bin Laden og andre mere end tvivlsomme personager er efterhånden velkendt. Mindre kendte er enkelte af de advarsler, udsendte CIA medarbejdere kommer med allerede lang tid før, at det for alvor går ned af bakke. Igen spændende – men også ligeledes rystende.

Udover alt det ovenstående behandles også Nicaragua, Haiti, Vietnam, Korea, Kina, Pakistan, Peru, Chile, Italien, Grækenland, Cuba osv osv. Alle de historier man kender, og en del man aldrig har hørt om, set som CIA så dem.

Dette er ingen fyldestgørende anmeldelse, og den gør ikke forfatterens enorme arbejde ære (skulle han bekymre sig for det).

Men læs bogen hvis den her slags interesserer dig. I sin kategori er den uovertruffen.  

Læs eventuelt Bent Blüdnikows interview med forfatteren i Berlingske her

Tim WEINER: CIA – fra den kolde krig til terror, 500 sider, Lindhardt & Ringhof, på dansk i 2008

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.