// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Wolff: Fire and Fury, Inside the Trump White House
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Michael Wolff: Fire and Fury, Inside the Trump White House

Skrevet af den 23. januar 2018 – 10:52Ingen kommentarer

Ud over Donald Trumps mest hard core tilhængere var der ikke mange, som forventede, at han ville blive USA’s 45. præsident. Det forventede han heller ikke selv, ej heller hans stab og familie. Næ, den egentlige sejr ville være at tabe, afslører Michael Wolff i den bog, der foreløbig er den mest omtalte i den vestlige verden anno 2018.

’Crooked’ Hillary skulle selvfølgelig beskyldes for at have snydt sig til sejren, og martyren Trumps brand og berømmelse ville blive mangedoblet verden over. Hans datter Ivanka og svigersønnen Jared ville blive transformeret fra ukendte ’rich kids’ til internationale celebrities. Chefrådgiver Bannon ville kunne blive Tea Party bevægelsens nye leder, pressechef Conway regnede med et velbetalt job som TV-vært på en af de store kanaler osv osv. Sådan gik det som bekendt ikke, og på valgnatten måtte en lamslået Trump forsøge at trøste sin grædende kone Melanie; han havde ikke holdt sit løfte til hende.

Wolffs bog bygger på over 200 interviews, hvor en del af dem ifølge forfatteren er optaget på bånd. Andet er opsnappet fra samtaler og sladder i Det Hvide Hus. Ved udgivelsen udløste ’Fire and Fury’ et sandt raseri fra Det Hvide Hus, hvilket glædede forfatteren. Som han sagde i et interview; ’Hvem skal jeg sende chokolade til?’ Ifølge foreløbige beregninger står han til at tjene cirka 45 millioner kroner ved salg af bogen og dertil kommer indtægter fra foredrag samt en kommende TV-serie, så der skulle være råd til en rigtig lækker æske. Men er postyret fortjent? Og er det en troværdig bog?

Ingen tvivl, det er en stærkt underholdende fortælling om de første 10 måneder i Trumps præsidentperiode. Trump udleveres hårdt og nådesløst som en narcissistisk, mentalt forstyrret person, der absolut ingen politisk viden, sans eller forståelse har. Og han er tilmed stolt af det.

Forfatteren holder sig for det meste i baggrunden og lader Trumps taler, tweets og udfald mod ansatte tale for sig selv. Der er nok at tage af, og mange af dem tæt på præsidenten fortæller åbent Wolff om hans mange begrænsninger og forstyrrede adfærd. Trump fremstår som impulsdrevet og med et helt ustyrligt behov for bekræftelse. Han læser aldrig og kører træt efter 10 minutter, hvis nogle skulle formaste sig til at forsøge at lære ham noget. Omkring ham står en kreds af rådvilde mennesker, der på den ene side gerne vil karrieren i Det Hvide Hus, men også ved, at kaos hersker. I dette kaos kæmpes der hårdt om magten, og to fløje skiller sig ud. På den ene side den nærmeste familie, hvor især datteren Ivanka og hendes mand Jared Kushner har præsidentens tillid. På den anden side har vi ideologen og hjernen bag Trumps kampagne; Steven Bannon, den ultranationalistiske omvælter, der helst så Det Hvide Hus brænd ned til grunden og hele Washington-eliten, inklusiv politikere, sendt om på den anden side af månen.

Det er Bannon, der i bogen kalder Ivanka dum som et bræt, og andre familiemedlemmer for landsforrædere på grund af deres møder med russere. Det er også Bannon, der analyserer og forventer, at Trumps præsidentembede vil gå i gradvis opløsning. Hans høje cigarføring og de tiltagende kampe med familiemedlemmer betyder, at han får sparket i efteråret 2017. Og efter bogens udgivelse er han forstødt fra det højreorienterede Breibart-medie, han var med til at skabe, og tidligere støtter har trukket sig langt væk fra ham. Men i ’Fire and Fury’ fremstår han som den mest klarsynede i Det Hvide Hus, og han er formentlig kilde til rigtig mange af Wolffs oplysninger.

Om bogens troværdighed må man sige, at Wolff er kontroversiel, og kilder har klaget over andre af hans bøger. Men han har også skrevet en række respekterede og afslørende værker om magtfulde amerikaneres liv. Og der er næppe andre end ham, der kunne have listet sig ind i Det Hvide Hus og vundet tillid hos så mange mennesker. At han så i en række tilfælde har misbrugt den tillid, og ved navns nævnelse citeret kilder for meget bramfri udtalelser, er en anden sag. Det er fy-fy for mange, men for os andre har det givet et fascinerende indblik i starten på det måske mest omtumlede præsidentskab i USA’s historie.

Fire and Fury, Inside the Trump White House, Michael Wolff, Litte, Brown, 321 sider, 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.