// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Lise Marstrand- Jørgensen: Sorgens grundstof
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Anne Lise Marstrand- Jørgensen: Sorgens grundstof

Skrevet af den 26. januar 2018 – 07:55Ingen kommentarer

Gud og Satan kæmper om menneskernes sjæle. Den ulykkelige gud fælder en tåre, der gennem muldvarpegange breder sig over hele verdenen. Det bliver til Luctogen, Sorgens grundstof, det grundstof der gennemsyrer selve den menneskelige eksistens.

I 1815 graver muldvarpen sig skæbnesvangert op til overfladen i det centrale Europa. Det koster den livet, og dens skind kommer til at binde tre mennesker sammen de næste 200 år: en jøde, en armener, en sort kvinde. Tre eksempler på den forfølgelse og undertrykkelse, der går gennem verden. Men også tre eksempler på det mod og den livsvilje, der også følger menneskeslægten jorden rundt.

Muldvarpeskindet gnider sorgen ind hos de tre, og på sælsom vis bliver de ikke ældre i årene der følger. Til gengæld oplever de gennem sorgens prisme både kærlighed, kamp – og glemsel. Som tre magneter skiftevis tiltrækkes og frastødes de af hinanden, mens de vandrer gennem tiden og Europa og den nære orient. Imens skifter tiderne, men menneskets behov for mening og anerkendelse forbliver konstant. Og konstant udfordret.

De tre oplever og deltager i 200 års blodig historie på nærmeste hold. Når de mødes, kan de ikke slippe hinanden. Når de slides op af sorgen over menneskernes latente ondskab, slides også deres hukommelse fra hinanden, og de overgiver sig til den nådige glemsel og ensomhed.

Det er en sælsom, fabulerende roman, Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet. Den er mesterligt fortalt, en tour de force gennem europæisk historie og identitet – og over de ubegribeligt mange gange, mennesker har kastet sig over deres naboer med mord i blikket. Fra oprør i Grækenland til opstand i Paris. Fra pogromer i Rusland til krigen på Krim. Fra det armenske folkedrab over holocaust og frem til vore dages krig i Syrien. Flygtningenes sorg er almenmenneskelig, på tværs af tid og geografi. Sorgens grundstof er en ambitiøs roman, om tro, håb, kærlighed og ikke mindst sorg og længsel.

Anne Lise Marstrans-Jørgensen har noget på hjertet, og hun har en holdning til såvel religion, videnskab, den menneskelige eksistens og ikke mindst de vilkår, flygtninge er blevet budt gennem tiden. Nogen steder får man den holdning ind med skeer, men det er kun mindre skønhedsfejl i en milepæl af en roman.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Sorgens grundstof. 371 sider, 2017. Gyldendal

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.