// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kari Hotakainen: Åndehul
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Kari Hotakainen: Åndehul

Skrevet af den 16. januar 2018 – 07:233 kommentarer

Hypnotisk. Sådan skriver forlaget selv om Hotakainens Åndehul, og det er et utroligt velvalgt ord for denne lille stjerne af en roman. Langsomt uden at ville det, trækkes man ind i fortællerens helt eget univers. Ord følger ord, sætning følger sætning, og langsomt rulles et drama op om kærlighed, had, fortvivlelse og mord.

Det er en lille genistreg, der glider over siderne mod sin på én gang overraskende og så alligevel utrolig logiske slutning. En af de romaner, man har lyst til at starte forfra på, så snart man er nået til sidste side.

Vores fortæller har meldt sig til kor. Den navnløse fortæller ønsker at blive en del af korets stemme, at hengive sig til sangen og finde et lille frirum, et åndehul fra sit belastende arbejde. Fortælleren har ikke verdens største sangstemme, men det går alligevel – og over tid får fortælleren lov til at smelte ind i korets fællesskab, sammen med de to andre navnløse outsidere, Frisøren og Kirketjeneren.

De to venner har begge deres hemmeligheder, forbryderiske hemmeligheder endda. Når vores fortæller så er en kriminalkommissær med speciale i afhøringer, en meget plaget kriminalkommissær ovenikøbet, så er der lagt op til et lavmælt drama, hvor stemmegaflen skiftes ud med en kniv….

Åndehul er en overraskende perle. Fra man tager bogen i hånden og studerer dens perfekte for- og bagside med det næsten ikoniske motiv, der usædvanligt præcist rammer bogens ånd (findes der en pris for bogomslag? Så skal Åndehul nomineres!) og til man vender sidste side, åndeløs efter den overrumplende slutning er man i gode hænder hos Kari Hotakainen. Jeg har ikke tidligere hørt om denne finske forfatter, men da han har flere bøger oversat til dansk skal jeg nok læse mere!

Bogen er faktisk så godt, at jeg næsten – næsten – tilgiver Gyldendal for den sjuskede korrekturlæsning.

Forfatteren har tidligere modtaget Nordisk Råds Litteraturpris.

Kari Hotakainen: Åndehul. 192 sider, oversat af Birgita Bonde Hansen. Gyldendal, udkommer 16. januar 2018