// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amor Towles: En gentleman i Moskva
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amor Towles: En gentleman i Moskva

Skrevet af den 7. januar 2018 – 12:28Ingen kommentarer

Alexander Rostov er en ægte gentleman. Høflig, velklædt, velorienteret i både sprog og litteratur, med internationalt udsyn – og så ved han naturligvis hvordan man begår sig i de finere kredse. Han er nemlig greve, hofjægermester, har aldrig arbejdet en dag i sit liv og han har de sidste fire år resideret i en suite på Hotel Metropol i Moskva.

Her bor han med udvalgte arvestykker, et mindre bibliotek og en stabel guldstykker. Dagen går med læsning af klassikerne og måltider på hotellets fine restaurant. Det er dog ikke noget nemt liv for greven, for han har måttet efterlade det meste af familiearven på det nu eksproprierede gods. Året er nemlig 1922, og greven er kun i live fordi han i 1905 udgav et digt, som blev tolket revolutionært af det kommunistiske styre.

Borgerkrigen er forbi, og trods digtet bliver Rostov som så mange andre sovjetborgere stillet for hastekomiteen for interne anliggender, men slipper med en husarrest på netop Hotel Metropol. Han må dog rykke ud af suiten og op på et loftskammer. Foran ham ligger nu et tilsyneladende uendeligt spænd af dage, og en kamp for at holde på formerne og den forsvundne verdens elegance i en tid, hvor tjenerne på det fornemme hotel skal vænne sig til nye herrer og nye tiltaleformer. Der er nemlig stadig borgere i Moskva, der har mulighed for at bo fornemt og spise dyrt – nu tiltales de bare ikke længere med fyrstelige titler, men med “kammerat”.

Igennem de næste fire årtier arbejder Rostov som tjener på den restaurant, hvor han tidligere spiste som gæst. Også i det nye Sovjet er der nogen, der sætter pris på en dannet mand, der kan lægge en perfekt bordplan, rådgive om den helt rigtige flaske vin til and og Rostov får både venner og fjender blandt hotellets ansatte. Men også opgaver, der går langt ud over hvad en russisk adelsmand kan løse…

En gentleman i Moskva er en charmerende roman om at finde mening i kaos. Om at holde på formerne, aldrig svigte de værdier, man er vokset op med og om hvordan modstand mod diktatur kan komme i mange former. Det er en roman om Rusland, om civilisation og en verden, der gik tabt da revolutionen rullede hen over Rusland. Her er en farverig palet af interessante mennesker, store og små, tjenere og herrer.

Enkelte steder undervejs bliver det måske lige nostalgisk nok – den førrevolutionære russiske overklasse var måske ikke helt så dannet og charmerende, som det fremstilles i bogen – men det er småting, og alt i alt er En gentleman i Moskva en medrivende roman om en speciel personlighed, som man vil huske længe.

Amor Towles: En gentleman i Moskva. 368 sider, 2017. Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, Politikens Forlag

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.