// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Zinglersen: Baser, Grønland og den kolde krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Jens Zinglersen: Baser, Grønland og den kolde krig

Skrevet af den 26. december 2017 – 07:34Ingen kommentarer

Jens Zinglersen var den første mand på ulykkesstedet, da et amerikansk B-52 med fire atombomber ombord styrtede ned på isen nær Thule Air Base i nordvestgrønland i 1968. Han arbejdede som chef for Den Kongelige Grønlandske Handels afdeling på Thule og blev lynhurtigt amerikanernes lokalkendte guide i timerne og dagene efter styrtet, da lejren stod på den anden ende.

En ganske fængende førstehåndsberetning om en af de allerstørste begivenheder i den danske koldkrigs-historie og en af de mest centrale begivenheder i forholdet mellem USA, Grønland og Danmark, som pensionisten Jens Zinglersen giver os i “Baser, Grønland og den kolde krig”.

Beretningen om B-52 ulykken er dog bare et enkelt kapitel i Zinglersens uhyre detaljerede gennemgang af blandt andet USA’s tilstedeværelse på Grønland under Den Kolde Krig, kritiske episoder med USA’s atomvåbenberedskab og mange andre ting i relation til Den Kolde Krig. Vi kommer rundt omkring både USA’s Camp Century på indlandsisen, fortabte borgere i Vestberlin, amerikanske atomubåde, flystyrt i Spanien og rigtig meget andet.

Jens Zinglersen arbejdede i forskellige stillinger på Grønland i 20 år og rejste herefter hjem til Danmark for at blive lærer på en erhvervsskole og blive landmand. I dag er han pensionist i Vestjylland og har skrevet denne bog. En ganske fængende bog, da Zinglersen virkelig har gravet dybt og giver os både nye detaljer på kendte begivenheder og fortæller os om begivenheder, som mange af os formentlig ikke kendte til. Så for en kold krigs-nørd og en med interesse for amerikanernes tilstedeværelse på Grønland, så er Zinglersens bog en sand guldgrube af informationer om stort og småt. Mest fængende er som nævnt beretningen om Zinglersens egne oplevelser på Thule ved B-52 styrtet, men også jagten på tyskere på Grønlands østkyst under Anden Verdenskrig er ganske interessant og meget detaljeret beskrevet.

Bogen har rigtig mange slåfejl og lignende, men fortællingen er så god, at man formår at abstrahere fra det det meste af tiden. Desuden passer det også godt til “tonen” i bogen, som klart signalerer, at det her er Zinglersens helt eget værk, som formentlig ikke har været forbi en redaktør.

Jens Zinglersen: Baser, Grønland og den kolde krig. Kahrius, 2015. 257 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.