// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jane Kjølbye: Kødets mester
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Jane Kjølbye: Kødets mester

Skrevet af den 6. december 2017 – 07:12Ingen kommentarer

De gode historier ligger i os mennesker. Jane Kjølbye, der tidligere blandt andet har været gastronomisk redaktør på magasinet SMAG & BEHAG, har fundet en af dem og serveret den til os i form af en dialogbog med slagtermester Jan Lund.

Jan Lund er en lidt reserveret mand. Han er en knalddygtig slagtermester og også uddannet kok, men det er Janes insisteren på, at det er samtale, der skal få historierne ud af ham, der sørger for, at vi med denne bog får en glimrende oplevelse.

Men du skal justere dine forventninger ind. Sidder du med et brændende håb om at få en hel kasse fyldt med lækre og nyskabende opskrifter, så kan du risikere at blive skuffet. Og dog. For de opskrifter, Jane og Jan sammen har valgt at bringe i denne bog, er pivlækre. Meget klassiske men virkelig lækre.

Lammekoteletter – på to ben
Frikadeller med grov remo
Farmors hønsesalat
Chokolademousse
Ribeye med sauce Béarnaise
Dyreryg
Sprængt and eller gås

Du kan godt se det, ikke? Det er ikke den store nytænkning. Til gengæld får du ikke disse opskrifter i mere lækre udgaver noget andet sted. Og i flere tilfælde får du endda historien bag med på tallerkenen. Eksempelvis med ’Europas bedste leverpostej’, som Slagtermester Erik Lund i 1983 vandt guld for under Food Fair i Bella Center.

Vi får i bogen også historien om, hvordan det store arbejde med økologi begyndte. Og det er en spændende fortælling, der – af helt naturlige årsager – stadig er i udvikling.

Det er også sjovt er at lære noget om kødudskæringer, og hvordan den del med tiden har udviklet sig med kundernes mere selektive behov.

Det, der gør ”Kødets mester” unik er den personlige og nære fortælling. Og det absolut fascinerende i, at en hel familie gennem generationer har koncentreret dens levevej omkring et så grundlæggende fag. Det er ganske interessant. Og meget lærerigt.

Kødets mester, Jane Kjølbye, Muusmann forlag, 280 sider, 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.