Anders Haahr Rasmussen: En fortælling om at være træt
Hvis man har prøvet at være træt – sådan rigtig træt,- af sig selv, af livet eller så træt, at lige meget hvor meget man sover – så er man stadig udmattet. Så vil man kunne nikke genkendende til Anders´ historie.
Anders´ krop er tung som bly, han er en ung mand i en gammel mands slidte krop. Han går til læger, specialister, eksperter, healere og bliver smidt rundt i et sundhedssystem, der giver ham flere spørgsmål end svar. Til sidst trækker han stikket, stikker af fra det hele og rejser til Indien, til et lille ayurvedisk behandlingssted, på et bjerg i Indien.
Her overgiver han sig til de alternative behandleres råd og vejledning, drikker gurkemejevand, dyrker yoga og skraber tunge og hvad der ellers hører til. Og så håber han, at hans krop og sind tager imod. For han orker ikke mere.
På bjerget sætter Anders tempoet ned, logger af og accepterer langsomt, at hans liv har forandret sig. Han møder en lang række andre vesterlændinge, der også er rejst fra hverdagens stress og problemer og deres historier flettes sammen og danner en rigtig fin fortælling. Og der på bjerget, mellem massage og vegetarmad, fortæller Anders sin historie og om hvordan han har jagtet en årsag til denne kroniske træthed, hvordan han oplever symptomer på et samfund, der langsomt suger livet ud af folk. For hvordan håndterer man at være syg, når ingen kan finde ud af, hvad man fejler?
Især det rørende møde med munken Kunsang, der er alvorligt syg af kræft, men som møder verden med et varmt smil og en smittende ro og med en evne til at lytte, sætter sine spor. Men turen til Indien varer jo ikke evigt. Hjemme venter hamsterhjulet eller hvad? Hvad tager man med sig hjem, efter en måned med fokus på alternativ behandling. Hvor krop og sind har fået ro, hvor det ikke har handlet om sygdom, men om hele mennesket.
Bagerst i bogen har forfatteren lavet et efterskrift med hverdagserfaringer, der kan være til inspiration.
Jeg blev meget optaget af Anders´ historie. Det er på ingen måder en sygdomshistorie med klynk og brokken sig over systemet. I stedet er det en virkelig god bog, der sætter spørgsmålstegn ved den måde vi lever vores liv på og hvad det gør ved os.
Anders Haahr Rasmussen er journalist, forfatter, og foredragsholder.
Anders Haahr Rasmussen, En fortælling om at være træt, People´sPress, 2017, 300 sider