// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Kristensen og Henning Kristensen: Merlin – oplevelser på danske vinger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Thomas Kristensen og Henning Kristensen: Merlin – oplevelser på danske vinger

Skrevet af den 7. november 2017 – 07:50Ingen kommentarer

Først kampflyene. Så transportflyene og nu rednings- og troppetransporthelikopterne – og deres besætninger. Jagerpiloten Thomas “MET” Kristensen og fotografen Henning Kristensen fortsætter serien af lækre “coffee table-bøger” med beretninger om fly i det danske flyvevåben og fortællinger fra de mennesker, som arbejder med og ombord på flyene. De gode, dårlige, livsbekræftende og tankevækkende oplevelser, som de har haft.

Sammenlignet med F-16 flyene, som var omdrejningspunktet i den første bog fra 2011, så er de store EH-101 Merlin-helikoptere måske knap så sexede. Til gengæld bliver man lynhurtigt fanget af de mange forskellige missioner, som helikopterne og deres besætninger har været ude på. Ikke store bombetogter over Kosovo eller Libyen. Men mere dagligdags redningsaktioner under danske himmelstrøg. Børn, der er drevet til havs. Ældre mennesker med hjertestop. Voldsomme bådulykker og enkelte helt ekstraordinære missioner samt enkelte opgaver “i den skarpe ende” i rollen som troppetransporthelikopter i Afghanistan.

Historierne er skrevet og fortalt af den enkelte fartøjschef, redder, systemoperatør eller læge, som oplevede tingene på egen krop. Det giver en unik autencitet, men betyder også, at det bliver meget den samme meget nøgterne afrapportering gang efter gang; “Vi mødte ind på SAR-vagt på Roskilde. Vi hyggede, sov og spiste. Så lød alarmen. Vi var afsted på 5, 7 eller 9 minutter. Vi gjorde os klar i helikopteren. Vi reddede folk. Fløj til Rigshospitalet. Var hjemme på Roskilde efter X antal minutter. Det er rart at hjælpe folk i nød.”

Meget simplificeret, så er det sådan handlingen i det ene kapitel efter det andet udspiller sig. En enkel gang får vi oven i købet den samme redningsmission fortalt to gange af to forskellige deltagere. Den var dog så ekstrem, at det ikke gør noget at få to forskellige deltageres roller og oplevelser beskrevet. Men man kunne generelt godt have ønsket sig mere variation. Måske ved at forfatterne havde redigeret lidt hårdere i teksterne og sågar pillet historier ud. Vi behøver ikke have fem historier om redning af badende i havsnød.

Når det er sagt, så er det enormt fængslende at læse de ofte dramatiske beretninger fra virkeligheden. Fra den “flyvende ambulance”, som selv i det værste stormvejr er i stand til at redde nødstedte fiskere og søfolk. Man bliver lynhurtigt grebet af historierne.

Og som om det ikke var nok, så består knap halvdelen af bogen af superflotte billeder af Merlin-helikopteren og dens folk i alle mulige situationer. En fantastisk oplevelse i sig selv. Man savner dog – ligesom i de to foregående bøger – billedtekster. Desuden er det forvirrende, at billederne ofte ikke passer til teksterne. Og når de gør, så opdager man det kun ved et tilfælde ved at forfatternavnet og fotografnavnet er det samme.

Anyway. Super flot 3’ere i de to herrers serie om danske militærfly og de brave mænd og kvinder, som holder dem på vingerne. En skam at Danmark ikke har mange flere flytyper. Man kunne dog håbe på at Kristensen og Kristensen lavede en bog om de Lynx-helikoptere, som snart sendes på pension, og de Seahawk-helikoptere, som skal tage over.

Thomas Kristensen og Henning Kristensen: Merlin – oplevelser på danske vinger. Politikens Forlag, 2017. 277 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.