// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Kristensen & Henning Kristensen: F-16 – oplevelser på danske vinger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar, Livsstil

Thomas Kristensen & Henning Kristensen: F-16 – oplevelser på danske vinger

Skrevet af den 24. november 2011 – 17:003 kommentarer

Årets julegave til den 17-årige fartglade nevø, der stadig kan nå at blive F-16 pilot. Eller gaven til onklen, der aldrig blev det, men måtte nøjes med at køre ambulance i forsvaret. Bogen om det danske flyvevåbens kampfly gennem mere end 30 år er en rigtig drengerøvsbog bygget op omkring røverhistorier fra en lang række piloter. Historier om at kaste bomber over Afghanistan, blive jagtet af sovjetiske jagerfly, få motorstop i 10 kilometers højde, skyde sig ud med katapultsædet, flyve 16 fly i formation og i det hele taget om det herlige arbejde det tilsyneladende er at kunne give fuld afterbunner og stige lodret mod himlen, mens vi andres skattekroner brændes af hurtigere end vælgerne flygter fra de konservative.

Spændende og sjov læsning, selvom mange af historierne minder om hinanden. Forfatteren kunne godt have kastet et par bomber efter nogle af sine darlings. Efter side 150 kommer man let til at skimme eller ligefrem springe fortællinger over, da de minder for meget om noget man har læst før. Det er dog kun en lille skønhedsfejl på en ellers særdeles læseværdig og gennemarbejdet bog, der med en omfattende ordforklaring sørger for, at vi civilister ikke bliver fægtet af når flyverne taler om ”Bitchy Betty”, ”wedge position” og ”grey out”.

Bogen havde dog ikke været så helstøbt en oplevelse, hvis ikke det havde været for de mange fantastisk flotte billeder, som Henning Kristensen bidrager med. Selvom motivet er det samme 99 procent af gangene, et gråt F-16 fly med danske flag på haleroret, så formår forfatterne at gøre det varieret med fotos, der viser lige præcis sådan en situation, som den tilhørende historie handler om. Og mange af billederne er taget netop i forbindelse med den episode, som piloten fortæller om.

Alt i alt en rigtig fornuftig coffee table-book til drengerøven, eller ægtemanden, der ikke synes at kaffebordet kun skal være besat med havebøger.

Thomas Kristensen & Henning Kristensen: F-16 – oplevelser på danske vinger. Gyldendal 2011. 236 sider.

3 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.