// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kaspar Colling Nielsen: Det europæiske forår
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kaspar Colling Nielsen: Det europæiske forår

Skrevet af den 24. oktober 2017 – 08:19Én kommentar

Kaspar Colling Nielsen er dansk litteraturs nye darling. Hans værker finder sted i en ikke alt for fjern fremtid, hvor teknologien har vendt op og ned på alting – også døden og dyrelivet.

I Det europæiske forår er vi også i en meget nær fremtid. Lolland er opkøbt af et internationalt konsortium, der har omdannet øen til et økologisk paradis for rige mennesker. Her er lokale råvarer, smuk (udplantet) natur og det hele er bare så vidunderligt og autentisk for de hovedrige beboere. Og i øvrigt bevogtet ved Guldborgsund, så ingen fattigrøve, konventionelle landmænd eller masseproducerede forbrugsvarer kan snige sig ind. De riges Morten Korch-tilværelse er ikke baseret på udbytning af arbejderne, men på droner. De har nemlig overtaget det sure arbejde.

Samtidig er danskerne blevet trætte af terror, og med militærets hjælp er alle urostiftere, utilpassede unge og generelt besværlige elementer med muslimsk baggrund blevet deporteret til en dansk drevet containerby i Mozambique. Kvadratisk, praktisk, godt – undtagen for de deporterede. Men hvem bekymrer sig dog om det.

På Lolland møder vi hjerneforskeren Elisabeth, hendes mand galleristen Stig (i sin vilde ungdom kendt som punkeren Nastig) og den spiseforstyrrede datter Emma. De får selskab af den gennemført usympatiske kunstner Christian og hans kæreste, den på alle måder purunge Mia. Christians forhold til Mia betyder dog ikke, at han bliver holdt ude af det lollandske paradis, for én ting er moral, en anden er penge og kendis-effekt. Sådan forandrer verden sig, og forbliver alligevel den samme.

Mens Stig og Christian eksperimenterer med de etiske grænser inden for kunstverdenen og kunstenerlivet, eksperimenterer Elisabeth med videnskabens grænser. Resultatet er dyr med menneskelig intelligens, herunder den trofaste hund Jack. Men også her møder de gode lollandske intentioner en udfordring, når de rammer virkeligheden. For er en intelligent, talende hund et menneske eller et dyr? Kan man virkelig tage jagthunden ud af den genmanipulerede hund eller ligger naturen på spring, klar til at generobre sit dyr ved første gunstige lejlighed? Og hvad stiller man op med en begavet skade, der har fået nok af at blive jaget af katte, og som nu har samlet sig en droneflok til at få hævn?

Det europæiske forår er en fabulerende, vidtløftig og ganske enkelt tankevækkende roman. Her rammer idealerne den hårdtslående virkelighed, hvad enten det drejer sig om de etiske grænser ved genmanipulation, udnyttelse af handicappede, kunstnerens bohemeliv, tillokkelsen ved eksport af problemer eller trangen til at lukke den virkelige verden ude til fordel for en tilbagevending til det autentiske (hvilket vil sige groft manipulerede) liv.

Kasper Colling Nielsen forstår at trække de store dilemmaer op, så man bliver nød til at forholde sig til dem. Fiktion ja, men måske alligevel ikke så langt væk. En fabel om liv og (manglende) død og et samfund totalt blottet for moral. Anbefales.

Kaspar Colling Nielsen: Det europæiske forår. Gyldendal, 24. oktober 2017. 352 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.