// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Thiele: Falddato
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jan Thiele: Falddato

Skrevet af den 16. oktober 2017 – 07:31Ingen kommentarer

’….for selv om man sad i åbenrum, og det gjorde man, fordi man skulle ”videndele”, var det forbudt at sige noget, for ellers kunne man jo ikke arbejde’.

Den sætning har jeg grinet meget af og den viser egentligt rigtigt godt Jan Thieles knivskarpe ironiske og humoristiske tone i Falddato.

Vi befinder os Fødevarestyrelsen, hvor hovedpersonen Frederik Jersild arbejder i kontoret for Kemi og Fødevarekvalitet som jurist. Han har lidt problemer med sit CV, som ikke er helt rigtigt. Han har nemlig pyntet meget på en stilling, som han havde på en burgerbar. Det bliver opdaget, og som brik i et større spil, bliver han bedt om at bytte job med en anden jurist. Frederik befinder sig derfor lige pludselig på kontoret for Internationale Relationer. Her arbejder Berit også, som Frederik både drages af og frygter. For der er et eller andet med hende, som ikke er, som det skal være. Hun har været gift to gange før, og begge mænd har begået selvmord. Det er i hvert fald den officielle historie. Men Frederik begynder at tvivle på, om der var tale om selvmord – han mistænker mord.

Den nye afdeling, som han er startet i, er fyldt med personligheder, som fx kollegaen Kasper, der siger sin stilling op for at blive lokomotivfører og store A, chefen for Kontoret for Jura, som griner af alt og mest sig selv.

Der er ellers ikke meget at grine af. For faktisk er stemningen mildest talt helt i bund, fordi ledelsen har meldt ud, at der skal være en fyringsrunde – en af mange. Dagen hvor det skal ske kaldes Falddato. Vi følger Frederik og hans kollegaer på vejen til Falddato, hvor alle skal sidde på deres pladser og afvente dommen.

Det er alles kamp mod alle. Men Frederik føler sig endnu mere udsat, for det er som om nogen holder øje med ham og vil ham ondt. Og det på en måde, der rækker ud over arbejdslivet. Han får mistanke om, at det måske er Berit, der er ude efter ham. Hende har han også set være lidt for tæt på en anden mandlig kollega.

Frederik lever et noget ensomt liv både arbejdsmæssigt og privat, hvor han bor på et lille lejet værelse og drømmer om noget meget større.

Beskrivelsen af arbejdsdagene med LEAN, storrumskontorer og ledelsesjargon er virkelig morsom. Nedtællingen til den sorte dag, hvor nogle skal fyres er beskrevet med både empati og humor. Samtidigt formår Jan Thiele at tviste slutningen på en spændende måde. Falddato er både krimi men også et ironisk og meget humoristisk indspark til debatten om ledelse og arbejdsmiljø.

Jan Thiele, Falddato, Forlaget Egolibris, 198 sider, september 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.