// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Péter Nádas: Parallelle historier, Den tavse provins
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Péter Nádas: Parallelle historier, Den tavse provins

Skrevet af den 9. september 2017 – 07:50Ingen kommentarer

’Den tavse provins’ er første bind i en serie på tre værker, der alle kredser om to familiers liv og skæbne fra mellemkrigstiden og frem til Berlinmurens fald. Handlingen udspilles i både Ungarn og Tyskland.

I den internationale presse udnævnes trilogien til et hovedværk i europæisk litteratur, og superlativerne er drysset ud over bogens bagside: ’Enormt ambitiøst og forbløffende opfindsomt’, ’En tankevækkende, vidunderligt smukt skrevet tour de force i moderne europæisk litteratur’ og ’I vor tids litterære landskab er dette værk en gigant’, står der blandt andet. Så det var med en vis ærefrygt, at jeg tog hul på værkets 468 sider.
Lad det være sagt med det samme. Det er ikke en nem bog at komme i gennem. Man irriteres, forvirres, taber tråden, og undrer sig over de lange, ekstremt detaljerede beskrivelser af eksempelvis et samleje, en køretur i en taxa og en lejlighed. Det er også udfordrende at finde rundt i handlingen. Der er ikke en egentlig fremadskridende kronologi, men snarere nogle historiske begivenheder, der indrammer fortællingen om de to familier – eksempelvis Holocaust, Berlinmurens opførelse og fald, oprøret i Ungarn. Inden i denne ramme springer Nadas rundt i tid og rum og efterlader sig et hav af ubesvarede spørgsmål og huller. Blot som eksempel starter bogen med, at en ung mand finder et lig på en bænk i en park i Berlin? Man følger noget af opklaringsarbejdet som i en krimi, men får aldrig svar på, hvem den afdøde er, eller hvorfor han skulle dø.

Skal man tro de mange rosende anmeldelser er der en pointe i den punkterede og springende stilistik. Der opstår efter sigende en egen skønhed og helhed på trods af de manglende svar. Og ja, man kan se det undervejs, og der er smukke beskrivelser og vildt fascinerende passager. Men for mig overskygges det af forvirringen over ikke at kunne finde hoved og hale. Jeg synes, det er frustrerende og irriterende, og de langsommelige og minutiøst detaljerede beskrivelser virker alt for konstruerede. Det bliver ganske enkelt trættende.

Parallelle historier, Den tavse provins af Péter Nádas. Rosinante. Oversættese: Peter Eszterhás. 469 sider. 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.