// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Eagleman: Hjernen – historien om dig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Videnskab

David Eagleman: Hjernen – historien om dig

Skrevet af den 6. juli 2017 – 07:18Ingen kommentarer

Anmeldelse på baggrund af anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Tiderne Skifter.

Vores forunderlige hjerne gemmer på mange hemmeligheder. Jo mere videnskaben lærer om hjernen, dens funktioner og dens samspil med vores fysiske krop, desto mere forunderlig fremstår den. De ældgamle filosofiske spørgsmål om bevidsthed, erkendelse og viden er ikke løst, og svarene er som regnbuen – man kan nærme sig dens ende, men aldrig nå den helt.

I Hjernen – historien om dig ridser David Eagleman op, hvad vi lige nu ved om hjernen. Det er en guldskat af viden om alt det, der styrer vores bevidsthed (og ikke mindst vores ubevidsthed). Om neurale netværk, om plasticitet og om vores svigefulde sanseerkendelse.

Al moderne forskning viser, at vi er meget mindre i kontrolsædet over vores egne holdninger, viden og motiver end vi selv ved. Det er ikke nyt, vi danskere har kendt til det populærvidenskabeligt siden Tor Nørretranders Mærk Verden, men det er stadig spændende og tankevækkende viden.

I seks kapitler – afsnit fra en tv-serie omskrevet til bog – tager Eagleman os igennem hjernens forskellige funktioner og dele. Hvordan den virker. Hvad vi ved – og alt det, vi stadig ikke forstår. Vi kommer både rundt om de medicinske og de filosofiske implikationer af hjerneforskningen, og bogen er spækket med eksempler på hvordan små og store fejl i hjernen kan påvirke enkeltmennesker og hele samfund. Det er rystende at få videnskabeligt bevis for, hvor skadeligt manglende omsorg for spædbørn er for deres hjernes udvikling!

Især det sidste afsnit er spændende, hvor de mange opdagelser perspektiveres og mulighederne i fremtiden ridses op. Her er både det mere gakkede – når mennesker lader deres døde hjerner fryse ned i håb om at man i fremtiden kan oplive de døde – og de medicinske vigtige, som muligheden for at man kan udnytte hjernens plasticitet til at erstatte den manglende synssans hos blinde eller hørelse for døve.

Jeg elsker, når videnskab formidles til den almindelige læser, og Hjernen – historien om dig er en rigtig god introduktion til vores hjerners funktion og vores bevidsthed. Det er dog en introduktion, så den mere erfarne hjerne-interesserede får måske ikke så meget nyt med hjem.

Formatet bærer også præg af at være en tv-serie, der er omskrevet til en bog. Det kan man godt, men det klare afsnitsformat, der virker godt på tv, er ikke altid så hensigtsmæssigt i en bog, og det kunne man godt have kælet lidt mere for.

David Eagleman: Hjernen – historien om dig. 248 sider, Tiderne Skifter. Oversat af Joachim Wrang, 2017